TRI ENTEROTIPA

Koji ste crijevni tip?

24.11.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Ljudi se prema probavnom sustavu razlikuju slično kao i prema krvnim grupama

Escherichia coli srodna je s bakterijom EHEC koja je ovoga proljeća, posebice u Europi, uzrokovala smrtne slučajeve. No sve dok se zadržava u našim crijevima, E. coli iznimno je korisna: pomaže pri probavi ugljikohidrata i proizvodi vitamine.

Oko 100 milijardi korisnih bakterija u probavnom traktu povezano je u cjeline, što nije slučajno. Otkrio je to nedavno tim na čelu s Peerom Borkom iz Europskog laboratorija za molekularnu biologiju u Heidelbergu u Njemačkoj: u crijevima postoje tri funkcionalno odvojena bakterijska ekosustava. Prema tome koja je vrsta bakterije najzastupljenija, svaki čovjek pripada jednom od triju crijevnih tipova.

Znanstvenici pretpostavljaju da ta tri 'enterotipa', među inim, određuju i na koji način čovjek probavlja hranu. Naime, neovisno o starosti, podrijetlu i spolu, tjelesna masa i indeks tjelesne mase izravno su povezani s učestalosti pojedinačnih bakterijskih gena unutar crijevnih skupina. S tim bi u vezi moglo biti i različito djelovanje i podnošljivost određenih lijekova. U budućnosti bi se liječenje moglo prilagoditi crijevnom tipu.

Tekst je preuzet iz časopisa Geo.