Zdravlje UPOZORENJE STARIJIMA

Čuvajte se niskih temperatura!

Centar za gerontologiju zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar upozorava starije osobe na zdravstvene rizike zbog hladnoće kojima su skloni zbog sniženog bazalnog metabolizma, fizičke neaktivnosti i promjena u organizmu tijekom starenja pa stoga spadaju u rizičnu skupinu posebno osjetljivu na niske temperature

Preporučuje im se stoga izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima, a prvenstveno oboljelima od respiratornih bolesti. Odjeća treba biti slojevita i ne preuska, nepropusna na vlagu i po mogućnosti od vune, polipropilena te svile, koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.

Starije osobe trebaju izbjegavati izlazak po hladnoći ili se odjećom dobro zaštititi, a ako dođe do povećanog znojenja, potrebno se smjesta presvući. Nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje (osobito prekriženih nogu) te cipele s visokom ili preniskom potpeticom.

Predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor. Starije osobe, među ostalim, trebaju izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje te ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.

U organizam je nužno unijeti optimalnu količinu tekućine, posebice u obliku toplih napitaka, a potrebno je izbjegavati alkohol i kofein.

U slučaju pojave simptoma poput trnjenja te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju crvenu kožu, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine.

U vrijeme hladnih mjeseci nužno je učestalije kontaktirati sa starijim ljudima, a oni uz sebe trebaju uvijek imati osobne podatke - ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi, preporuke su zagrebačkog Centra za gerontologiju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više