IZBJEGNITE ZAMKE

Kako jednostavno jesti zdravije

14.11.2011 u 10:02

Bionic
Reading

Na policama trgovina hrana koja spada u kategoriju zdravih namirnica često sadrži neke sastojke koji to nikako nisu, pa smo zbunjeni kako zapravo jesti zdravo

Iako na nekim proizvodima piše da imaju manji postotak masti, puni su šećera, a neki drugi pak imaju umjetne sastojke.

Nisu sve namirnice i hrana zdrave, mada imaju takvu etiketu. Zbog toga smo često zbunjeni i više ni sami ne znamo što spada u kategoriju zdrave prehrane. Lonneke Engel za Huffington Post sastavila je šest savjeta pomoću kojih možete prakticirati zdravu prehranu.

Prvi savjet je da sami kuhate kad god je moguće jer tada jedino znate kakvu hranu, začine i ostale sastojke jedete. Važno je da koristite svježe namirnice. Ukoliko nemate previše vremena, kuhajte više odjednom pa zamrznite.

Birajte sezonske, domaće namirnice i kupujte na tržnici. Probajte se raspitati tko od prodavača ima svoje voće i povrće te meso i jaja jer je veća vjerojatnost da su to kvalitetnije namirnice.

Još jedan razlog zbog kojeg je pametnije kupovati na tržnici je jer su namirnice svježije. Veća je šansa da će u trgovinama namirnice dulje stajati na policama.

Neka vam povrće bude osnova prehrane. Meso je dovoljno jesti dva puta tjedno da zadovoljite tijelo proteinima uz ostale namirnice koje ih sadržavaju.

Dajte sve od sebe da izbjegnete brzu hranu i slatkiše. Kada vas uhvati želja za čokoladom, grickajte, primjerice, orašaste plodove koji su izuzetno zdravi.

Iako je organska hrana skuplja, dugoročno je povoljnija. U njoj nema umjetnih tvari, hormona i antibiotika. Jedno je istraživanje pokazalo da se antibiotik iz životinjskog mesa može lako prenijeti u organizam čovjeka.