Zdravlje ELIMINIRAJTE IH

Koje opasnosti za zdravlje kriju tepisi

  • Autor: tportal.hr
  • 9.11.2011 11:42:07
  • 9.11.2011 10:55:32

Dolaze sve hladniji dani i tepih u sobi nam se čini kao logičan odabir. No jeste li se ikada zapitali kakve opasnosti za zdravlje kriju tepisi?

Tepisoni i tepisi zadržavaju prašinu i grinje, a to je opasno za zdravlje, istaknuo je doktor medicine Jonathan Bernstein, koji radi na odjelu za Imunologiju i alergije sveučilišta Cincinnati.

Osim prašine i grinja, u tepisima od umjetnih vlakana nalaze se i hlapivi organski spojevi (VOC) koji mogu uzrokovati glavobolje. Bernstein dodaje da zbog toga ne treba ukloniti tepihe iz kuće, već se pridržavati nekoliko pravila.

Bolji su izbor tepisi s kraćom dlakom i manjih veličina jer ih je lakše čistiti pa se u njima alergeni teže zadržavaju. Ako planirate kupiti novi tepih, birajte prirodne materijale poput pamuka, jute, sisala ili konoplje. Također pripazite da imaju certifikat koji potvrđuje od čega su proizvedeni.
 
Opasnosti od hlapivih organskih spojeva lakše ćete se riješiti ako redovno provjetravate prostoriju. Također je važno da tepihe detaljno čistite usisavačem koji ima filtar HEPA. Tepih treba usisati s obje strane, a jednom godišnje trebalo bi ga temeljito oprati u praonici.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više