PRIRODNI NAČINI

Kako ojačati imunitet i izbjeći prehladu

26.10.2011 u 07:48

Bionic
Reading

Vjerojatno poznajete barem jednu osobu koja je trenutačno prehlađena, ako već vi niste. Promjenom vremena počela je sezona prehlada, a najbolji je lijek prevencija

Kad prehlade počnu, najpametnije što možete učiniti za sebe je ojačati imunitet i preventivno se brinuti da vas ne zahvate temperatura, kašalj, grlobolja i ležanje u krevetu.

Prehrana

O prehrani i zdravom načinu življenja trebali bi se brinuti kroz cijelu godinu jer se zdravo tijelo lakše bori s bakterijama. Vitamini i minerali iz voća i povrća štite nas od nastanka bolesti. Tu su i antioksidanti koji neutraliziraju slobodne radikale i hranjive tvari koje osnažuju imunitet.

Kada počne sezona prehlada trebali bi posebno paziti da u organizam unosimo vitamine C i E te betakaroten i cink. Vitamin C pronaći ćete u narančama i limunu, grejpu, kelju, cvjetači, brokuli i šparogama. Vitamin E dobit ćete ako budete koristili maslinovo ulje, pšenične klice, orašate plodove, špinat i žumanjak.

Iako je betakaroten povezan s mrkvom ima ga i u većini hrane narančaste i crvene boje poput bundeve, naranče ili slatkog krumpira. Cink možete crpiti iz raznovrsne hrane poput već spomenutih orašastih plodova, integralnih žitarica, mesa peradi, mahunarki te morskih delicija poput kamenica, rakova, morskih plodova i ribe. Nemojte zaboraviti na luk i češnjak koji su poznati saveznici u borbi protiv prehlada i jačanju imuniteta.

Stres

Negativne emocije, stres i brige djeluju loše na imunitet i sigurno ćete se lakše razboljeti ako se tako osjećate. Uz pozitivan pogled na svijet i balansiranje obaveza i pritisaka u svakodnevnom životu, viroze će vas ipak teže zahvatiti. Probajte što manje uzimati k srcu svakodnevne probleme poput onih na poslu ili manjih trzavica u obitelji. Ako možete, svakako odvojite vrijeme za sebe i pazite da dovoljno spavate.

Vježbanjem se oslobađate stresa
Vježbanje i rekreacija

U zdravom tijelu, zdrav duh. Ova stara uzrečica ima dobru osnovu. Rekreacijom bi ste se trebali baviti svaki dan. Šećite se, biciklirajte ili vježbajte. Boravak na zraku pomoći će vam da se riješite nakupljenog stresa i održavate liniju. Još jedna pozitivna stvar boravka na otvorenom su sunčeve zrake zahvaljujući kojima dobivate vitamin D. Istraživanja pokazuju da i on štiti protiv prehlade pa od rekreacije imate više koristi nego ste mislili.

Topli napici i juhe

Čajevi poput zelenog ili crnog sadrže antioksidanse, bioflavonoide i tanine, a oni imaju jako dobro djelovanje na naš organizam. Za prevenciju protiv prehlade pomaže čaj od kamilice. Istraživanja u londonskom sveučilištu Imperial pokazuju da se ispitanicima koji su dva tjedna svakodnevno pili oko pet šalica čaja od kamilice povećala razina polifenola. Oni imaju snažno antioksidativno djelovanje, a smatra se i da dobro djeluju u borbi protiv bakterija, piše magazin Women's Health

Pileća juha, koju kao lijek protiv prehlade vole Amerikanci, ima protuupalno djelovanje i ubrzava prolazak sluzi kroz nos. Ona nam može olakšati kod začepljenog nosa, a i virusi su kraće vrijeme u sluznici.

Osnovna pravila prevencije protiv prehlade

Uvijek dobro perite ruke, posebno ako ste koristili javni prijevoz ili bili u šoping-centru. Kad, primjerice, dirate ručke na vratima, imate puno veću šansu zaraziti se.

Ruke se pravilno peru dvadesetak sekundi. Dobro ih nasapunajte, a zatim temeljito isperite toplom vodom. Ako ste vani, možete koristiti i vlažne maramice ili tekuće dezinficijense. Kad koristite javni WC, pazite da uvijek uzmete čisti papirnati rupčić.

Ako vam se netko blizak ili kolege na poslu razbole, probajte što manje kontaktirati s njima u prvim danima bolesti jer se tada zaraza najviše širi.