Zdravlje METODA WINGWAVE

Kako pobijediti strahove i traume?

  • Autor: tportal.hr
  • 15.10.2011 12:48:06
  • 15.10.2011 10:39:29

Metoda Winwave izvrstan je način za borbu protiv stresnih događaja, ali i za samo ojačati ugodne osjećaje ili potencijale koje već posjedujemo

Imate li strah od javnih nastupa? Na poslu nikako ne uspijevate pokazati svoj potencijal? Zablokirate u trenucima kad je najvažnije da pokažete što znate? Vjerojatno niste u emotivnoj ravnoteži i vaš mozak nije 'pospremio' bivše traume onako kako je trebao. Upravo o svemu tome bilo je riječi sinoć na predstavljanju knjige 'Wingwave coaching', autora Core Besser-Siegmund i Harryja Siegmunda.

Govoreći o tehnici Wingwavea, autorica Cora Besser-Siegmund istaknula je da je to tehnika koja vrlo uspješno rješava strahove, brige i blokade te s lakoćom uspostavlja unutarnji mir i samopouzdanje. Autorica koja je ujedno i osnivačica ove relativno nove metode, vrlo detaljno je pojasnila kako dolazi do emotivne neravnoteže koja nas priječi na putu uspjeha.

'Naš mozak tijekom sna procesuira sve što smo proživjeli tijekom dana, no ako je neka situacija za nas bila previše stresna, mozak ne uspijeva dovršiti taj samoiscjeljujući proces i u nama ostaje bolni trag proživljenog stresa. Zbog toga nam se vraćaju stare neugodne slike i osjećaji, a nastaju i novi, koji nas koče u korištenju svih naših potencijala', pojasnila je autorica knjige.

Ono što nije napravio mozak tijekom spavanja, čini tehnika Wingwave u budnom stanju. Njome se najprije rješavamo neugodnih osjećaja, a zatim se oni zamjenjuje novim, ugodnim osjećajima. 'Stresna situacija na kojoj smo radili, nakon coachinga u nama više ne izaziva neugodu', napomenula je Cora. Naglasila je kako je ova metoda iznimno korisna kada se pripremamo za ispit, nastup ili natjecanje.

Naziv metode Wingwave izveden je iz dvije metafore - zamaha leptirovih krila koji može pokrenuti snažne promjene na drugom kraju svijeta ako se dogodi u pravo vrijeme i u pravom trenutku i metafore za moždane valove. Metoda se sastoji od tri elementa – EMDR-a, odnosno bilateralna stimulacija obiju hemisfera mozga - REM faza, NLP-ja i kineziologije, odnosno tzv. testa O-Ring za ciljano planiranje optimalnog.

Da metoda uistinu uspješno djeluje, uvjerili su se sinoć mnogobrojni posjetitelji u zagrebačkom Europskom domu. Naime, Cora je tijekom predavanja izvela mladog muškarca iz publike te je na njemu pokazala kako se oslobađa straha od javnog nastupa. Nakon tretmana, mladić doista više nije imao problem.

U Hrvatskoj postoji nekoliko certificiranih trenera Wingwavea, a odsad je dostupna i knjiga 'Wingwave coaching' koju je izdala Planetopija. Svima onima koji žele doznati nešto više o ovoj metodi, knjiga može dobro pomoći.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više