VJEŽBE ZA MAME I BEBE

Kako se vratiti u formu nakon poroda

20.10.2011 u 08:59

Bionic
Reading

Svaka majka zna da je zahtjevno njegovati bebu i koliko malo vremena ima za sebe i svoje potrebe. Jedna od frustracija često je izgled tijela nakon poroda i vraćanje u formu. Sreća je što danas postoje programi da mame i bebe mogu zajedno vježbati na obostranu korist

Veza između majke i djeteta je sveta i zato je treba njegovati kroz različite aktivnosti koje izvode zajedno. Jedna od njih je zajedničko vježbanje. Majka će se nakon vježbe osjećati bolje, a budući da je beba s njom, neće biti zabrinuta oko toga što se događa dok je odsutna. Dodir je izrazito djelotvoran način neverbalnog komuniciranja čime se ostvaruje posebna veza između majke i bebe i zato ga treba njegovati kroz različite aktivnosti koje izvode zajedno, pa tako i kroz tjelesno vježbanje. Svi ti pozitivni utjecaji potiču njegove motoričke i misaone sposobnosti.

'Posebnost ovog programa leži u činjenici da je dijete aktivno uključeno. Majkama je omogućeno da vježbaju zajedno sa svojom djecom stvarajući pritom posebnu vezu i povezanost s djetetom. Ovaj jedinstveni program omogućuje majkama brže vraćanja tijela u stanje prije trudnoće, oblikovanje tijela i dobivanje mišićne mase, psihičko rasterećenje te smanjenje bolova u donjem djelu kralješnice. Djeca od njega imaju višestruku korist - prvenstveno uspostavljanje čvršće veze s majkom, povećanje otpornosti i izdržljivosti te simulaciju u smislu ugodne glazbe i kretanja', rekla nam je Ana Zebec iz zagrebačkog AEROfitness cluba

Uz vježbanje i vraćanje u formu, pronaći ćete nove male i velike prijatelje te razmijeniti iskustva s ostalim majkama. Program zajedničkog vježbanja namijenjen je djeci od najranije dobi (šest tjedana starosti) pa do godine i pol.

'Osim vježbanja, važnim smatramo i educirati majke o tijeku psihomotornog i emocionalnog razvoja i pružiti im potrebnu podršku u praćenju razvoja svoje djece. Kako djetetu stvoriti okruženje koje će stimulativno djelovati na njegov razvoj, pitanja su na koje nastojimo majkama dati odgovore', objasnila je viša fizioterapeutkinja Suzana Vaja iz pulskog Pump'n'Jump studija. Dodala je da se u program tjelovježbe zajedno sa svojim bebama majke mogu uključiti dva mjeseca nakon poroda, odnosno po završetku perioda babinja i nakon što dobiju zeleno svjetlo od liječnika.

Kako bi bebe bile motivirane za sudjelovanje u vježbama, pristupaju im kroz igru koja doslovno 'osvjetljava' njihove moždane centre. U pojedinim vježbama koriste se razni zvučni efekti kao npr. pljeskanje dlana o dlan, provokacija zvučnim igračkama te pjevanje pjesmica, s ciljem stimulacije razvoja dječje percepcije vida i sluha kao i utjecanje na razvoj koncentracije i pažnje.
I Beauty centar Midi nudi program perceptivne motoričke stimulacije za djecu od šest mjeseci starosti do školske dobi, a rade u manjim grupama do šestero djece.

'Programi se prilagođavaju motoričkim sposobnostima svakog pojedinog djeteta, a također se izvode pod stručnim nadzorom defektologa i kineziologa', rekla nam je Dina Dražić iz Beauty centra Midi.

Kroz pokret dijete stvara svijest o položaju tijela te razvojem motoričkih sposobnosti dobiva na samopouzdanju, što je važno za socijalizaciju već u vrtićkoj dobi.