KORISNA BIOLOŠKA TERAPIJA

U Hrvatskoj obilježen svjetski dan artritisa

12.10.2011 u 14:26

Bionic
Reading

Udruga osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa Remisija obilježila je Svjetski dan artritisa stručnim predavanjima u Hrvatskoj odvjetničkoj komori i okupljanjem na Cvjetnom trgu da bi ukazala na nužno uključivanje što većeg broja novih pacijenata u tretman biološkom terapijom

Obilježavanje Svjetskog dana artritisa započelo je u utorak 11. listopada stručnim predavanjima u Hrvatskoj odvjetničkoj komori. Predsjednica Hrvatskog reumatološkog društva dr. Đurđica Babić-Naglić govorila je o trenutnoj situaciji u liječenju oboljelih od

artritisa, a o svakodnevnim poteškoćama oboljelih i naprednim metodama liječenja svoje stručno mišljenje iznijeli su koordinatorica Hrvatskog nacionalnog odbora Desetljeća kostiju i zglobova dr. Jadranka Morović-Vergles te predsjednik Hrvatske lige protiv reumatizma dr. Simeon Grazio.

'Iznimno smo zadovoljni time što je HZZO prepoznao korisnost biološke terapije i uvrstio je na listu skupih lijekova, ali uvrštavanje većeg broja pacijenata u taj tretman je nužnost. Pacijenti se prvih godinu dana liječe na teret bolničkog proračuna, a nakon isteka tog roka terapiju nastavljaju dobivati preko HZZO-a. S obzirom na obavezu provjere učinka terapije nakon prva tri mjeseca tretmana, Udruga predlaže da se pacijenti liječe na teret bolničkog proračuna samo u tom periodu, a u slučaju pozitivne reakcije nastave primati terapiju s liste skupih lijekova već nakon tri mjeseca. Na taj se način rasterećuje bolnički proračun i omogućuje tretman novih pacijenata biološkom terapijom', izjavio je predsjednik udruge Remisija Nenad Horvat.

Na sam Svjetski dan artritisa stručnjaci i članovi udruge Remisija na Cvjetnom trgu informirali su sve zainteresirane o artritisu i biološkoj terapiji kao metodi liječenja što omogućava pacijentima da budu ponovno aktivni i radno sposobni. Članovima udruge i stručnjacima na Cvjetnom trgu su se pridružili i članovi košarkaškog kluba Zagreb, vaterpolisti Mladosti Vanja Udovičić, Marko Pavičić i Ivan Bebić, glumac Željko Königsknecht, operni pjevač Zrinko Sočo, Soulfingersi Denis i Haris Ahmetašević, Marija Husar te brojne druge osobe iz javnog života koje su na taj način doprinijele podizanju svijesti javnosti o problemima s kojima se susreću oboljeli.