SPUH

Saznajte sve o psihoterapiji na jednom mjestu

11.10.2011 u 11:10

Bionic
Reading

Što je to psihoterapija? Kako može pomoći u rješavanju svakodnevnih problema i unapređenju kvalitete življenja? Kakav je status psihoterapije u Hrvatskoj, kao i položaj onih koji se bave ovom profesijom? Kakva je europska praksa u zakonodavnom uređenju psihoterapije? Slijede li Hrvatska i regija europske psihoterapeutske kriterije i standarde?

Samo su neka od pitanja kojima će se baviti 1. međunarodna konferencija Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske (SPUH-a): 'Istine o psihoterapiji'. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi 29. i 30. listopada u zagrebačkom hotelu Panorama.

Građani će u okviru drugog dana konferencije, u sklopu psihoterapijskog foruma – razgovorom do rješenja - moći sudjelovati u nizu tematskih radionica i izlaganja te saznati kako im, između ostalog, psihoterapija može pomoći kad imaju privatne ili poslovne probleme u odnosu sa sobom i drugim ljudima, kad su suočeni s problemima unutar obitelji i u partnerskim odnosima, te kako djeca mogu pomoći roditeljima da odrastu. Prvi dan konferencije rezerviran je za stručni program u okviru kojeg će ugledni domaći i strani stručnjaci raspravljati o stanju i trendovima psihoterapije, potrebi zakonskog reguliranja ove profesije u Hrvatskoj i njezinog usklađivanja s europskim standardima.

Sudionike na konferenciji, između ostalih, očekuju Jadran Morović, predsjednik SPUH-a, Irena Bezić, tajnica SPUH-a, Alfred Pritz, glavni tajnik European Association for Psychotherapy, Milena Karlinska-Nehrebecka, dopredsjednica Polish Federation for Psychotherapy, Milena Vidmar, predsjednica Slovenska krovna zveza za psihoterapijo, Tom Warnecke, dopredsjednik United Kingdom Council for Psychotherapy te brojni domaći psihoterapeuti.

Psihoterapija kao jedinstveni postupak pomaže u vlastitom sazrijevanju, samorazvoju, i potiče pojedinca na rješavanje problema emocionalne prirode psihološkim putem. Pri tomu dolazi do unutarnje, psihološke, strukturalne promjene, a time i do savladavanja teškoća s kojima se pojedinac, svakodnevno susreće.

Koje potencijale psihoterapija krije za razvoj pojedinca, ali i društva u cjelini, zašto je važno njezino zakonodavno reguliranje i usklađivanje s europskom praksom pokazat će 1. međunarodna konferencija Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske.

Konferencija je prijavljena za bodovanje Hrvatskoj psihološkoj komori i Hrvatskoj liječničkoj komori, a detaljne informacije o programu nalaze se na www.savez-spuh.hr