UMANJUJE STRES

Čitanje knjiga najbolji je način opuštanja

30.03.2009 u 13:25

Bionic
Reading

Istraživanja su pokazala da je najbolji način opuštanja i smanjenja razine stresa - čitanje knjiga

Čitanje je učinkovitiji i brži načina opuštanja od brojnih drugim metoda kao što je slušanje glazbe, šetnja ili ispijanje čaja. Samo šest minuta čitanja smanjuje razinu stresa za dvije trećine.

Psiholozi vjeruju da je to zato što se mozak koncentrira na čitanje te se tako smanjuje napetost u mišićima i srcu. Ovo je istraživanje provedeno na sveučilištu Sussex, a volonterima je izmjerena razina stresa i broj otkucaja srca nakon što su prethodno bili podvrgnuti određenim testovima i vježbama.

Nakon što su ih opteretili, volonteri su morali isprobati razne tehnike opuštanja, a pokazalo se da je najučinkovitije bilo čitanje koje je razinu stresa smanjilo za 68 posto. Slušanje glazbe bilo je nešto manje učinkovito, a smanjio je razinu istresa za 61 posto, šalica čaja ili kave stres je umanjila za 54 posto, dok je šetnja imala učinak od 42 posto.

'To nije samo odvlačenje pažnje, već aktivno sudjelovanje mašte jer riječi na stranicama stimuliraju našu kreativnost i navode nas da uđemo u ono što zovemo povišeno stanje koncentracije. To se najbolje vidi u ovim nesigurnim ekonomskim vremenima kada nam svima treba određena količina bijega iz stvarnosti. Zaista nije bitno kakvu knjigu čitate, najvažnije je uživjeti se u knjigu i zabraviti na svakodnevne brige i stres', objasnio je neuropsiholog David Lewis koji je vodio ovo istraživanje.