Zdravlje GENI I HORMONI

Evo objašnjenja zašto su žene jače od muškaraca

  • Autor: tportal.hr
  • 4.10.2011 12:49:24
  • 4.10.2011 10:48:45

Znanstvenici su konačno počeli otkrivati razloge zbog kojih je ženski imunološki sustav snažniji od muškoga, a otkrića su senzacionalna i mogla bi rezultirati novim načinima liječenja

Ono na što se dugo sumnjalo znanost je u posljednje vrijeme sve češće počela potvrđivati – žene su snažniji spol. To se prvenstveno odnosi na borbu s bolestima, a žene su, kako pokazuju istraživanja, u tome jače od muškaraca. Primjerice, prošlotjedno istraživanje otkrilo je da su žene genetski programirane za bolju otpornost na infekcije, ali i ozbiljne bolesti poput karcinoma.

Stručnjaci pojašnjavaju da je to zato što žene imaju dodatnu kopiju kromosoma X. Upravo to ih i čini ženama, ali im i daje 'bolji pristup' molekulama zaduženima za reguliranje proteina koji su neophodni imunološkom sustavu.

Istraživanje znanstvenika s londonskog sveučilišta Queen Mary otkrilo je da ženski imunološki sustav može pobijediti čitav niz infekcija puno brže i učinkovitije od muškog imunološkog sustava. To, kažu, donekle objašnjava zašto se muškarci teže nose s običnom prehladom i gripom nego žene koje znatno češće obolijevaju od takvih infekcija.

Najnovija istraživanja pomažu znanstvenicima da otkriju zašto je ženski imunološki sustav snažniji, ali još uvijek nisu poznati svi detalji. Među ostalim, smatra se da veliku ulogu u tome imaju i hormoni zbog kojih žene svakoga mjeseca prolaze teški emotivni ringišpil. No baš ti problematični hormoni pridonose boljem zdravstvenom stanju žena.

'Razlog zašto žene imaju snažniji imunitet krije se i u genima, ali i hormonima. Mnoge stanice ženskog imuniteta imaju receptore za hormone, što znači da imaju važnu funkciju u reakcijama organizma na razne bolesti', pojasnila je za Daily Mail molekularna mikrobiologinja Sabra Klein s Johns Hopkinsa.

Zbog najnovijih otkrića neki znanstvenici smatraju da je vrlo očito da su ženski i muški organizam prilično različiti kada je riječ o nošenju s bolestima. Smatraju stoga da bi se trebali početi kreirati lijekovi posebno za žene, a posebno za muškarce.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više