GORKA ISTINA

Zašto je prirodni šećer opasan za zdravlje?

04.10.2011 u 09:24

Bionic
Reading

Slatko i prirodno - šećer u voću ne bi trebao imati nikakve mane. No nova su istraživanja pokazala da je istina o prirodnom šećeru gorkog okusa

Fruktoza se preporučuje umjesto bijelog šećera i dodaje se hrani kao zdrava namirnica, ali znanstvenici tvrde da prirodni šećer krije zamku, piše Daily Mail

Fruktozu povezuju s bolestima srca i bubrega, hipertenzijom ili rakom te čak demencijom. Najnovije istraživanje ukazuje na to da veće količine prirodnih sokova mogu pripomoći kod raka debelog crijeva. Istraživanja su objavljena u Journal of the American Dietetic Association.

Znanstvenici ističu da se dobre stvari iz fruktoze poput vlakana, vitamina C i ostalih antioksidanta izgube u procesu. Početkom godine, znanstvenici na sveučilištu Bangor otkrili su da u jednoj čaši svježeg iscijeđenog soka ima čak pet čajnih žličica šećera, a to može dovesti do viška kilograma. Zbog toga se ne preporučuje više od 150 mililitara svježeg soka na dan. Osim toga, upozoravaju da se fruktoza nalazi u raznoj hrani pa je lako nakupiti višak i treba dobro proučiti deklaraciju na pakiranju prije kupnje.

Osim spomenutih bolesti, fruktoza može naštetiti jetri jer je velika količina preopterećuje. Do tog su otkrića došli u Americi pod vodstvom doktorice Kimber Stanhope. Dodala je da se previše prirodnog šećera povezuje i s nakupljanjem proteina beta-amiloida u mozgu koji su povezani s Alzheimerovom bolesti