JESENSKA PALETA OKUSA

Znate li koju hranu trebate jesti kako biste bili vitki?

11.10.2013 u 14:29

Bionic
Reading

Osim ugodnog toplog vremena kao stvorenog za uživanje na otvorenom, jesenski dani donose i prave poslastice koje ne samo da su zdrave i ukusne, već i super učinkovite ako želite otopiti koji kilogram viška

Dolaskom jeseni pruža vam se cijela paleta šarenog i ukusnog voća i povrća koje će savršeno upotpuniti vaš svakodnevni meni. Ako možda želite i otopiti koju kilicu viška, piše Ivillage.com, zaboravite na gladovanje, samo se prepustite finim plodovima jeseni koji su s minimalnim udjelom kalorija doista zasitni.

Jabuka je prava voćna kraljica
Jabuke
Svaka jabuka sadržava čak četiri grama dijetalnih vlakana te izazivaju osjećaj sitosti. Osim što je vrlo ukusna i praktična grickalica između obroka, jabuka će pomoći otopiti masne stanice. Stoga ne propustite ove jeseni uživati u ovoj jesenskoj kraljici voća.

Ovčji sir
Nakon ljetne ispaše od ovčjeg mlijeka se proizvodi sir koji svoj vrhunac okusa doživljava upravo u jesen. Premda je većina ljudi sklonija siru od kravljeg mlijeka, ovčji sir može biti jednako ukusan, a istraživanja su pokazala da kalcij u mliječnim proizvodima kao što su ovčji sir može pomoći pri mršavljenju. Osim toga, u ovčjem mlijeku ima dvostruko više proteina nego u kravljem, što znači da će vam biti lakše izgraditi mišiće te duže vremena zadržati osjećaj sitosti.

Bundeve
Ove jeseni nemojte propustiti uživati u čarima bundeve, od koje možete napraviti ukusnu pitu, juhu, kruh ili pak pire. Osim što je bogata vlaknima koja će dugo zadržati osjećaj sitosti, bundeve potiču probavu te su odličan izvor vitamina i kalija.

Brusnice
Prepune antioksidansa i gotovo bez kalorija, brusnice imaju gorkasto-sladak okus koji paše gotovo uza sve – salate, jela od riže, pa čak i uz žitarice za doručak. Otključajte maštu i kombinirajte brusnice sa što više jela, a vaša nepca i struk će stol napustiti sretni i zadovoljni.

Pastrnjak
Zemljasti okus ove 'bijele mrkve' čini savršen prilog, a pastrnjak je savršeni paketić ugljikohidrata, hranjivih tvari i vlakana koji pogoduju probavi, a u njihovom odličnom okusu uživat ćete još više ukoliko ih lagano prepečete.

Slatki krumpir
Niski glikemijski indeks kojim se odlikuje slatki krumpir stabilizirat će šećer u krvi, zasititi vas i odgoditi osjećaj gladi. Najbolja odlika slatkoga krumpira je što u njemu možete uživati kao u desertu, a za samo 120 kalorija tijelo ćete opskrbiti potrebnim vlaknima.

Odličan izbor jesenske salate je cikla
Kelj
Jedno od najzdravijih vrsta povrća, kelj je prepun vlakana, folne kiseline, željeza i vitamina K. Osim što ga možete skuhati na bezbroj načina, kelj možete poslužiti kao iznimno ukusna i zdrava zamjena za čips – jednostavno ga posolite i popaprite te ga na plehu prepecite u pećnici. Brzo gotova i ukusna poslastica sadrži minimalnu količinu kalorija, šalica čipsa od kelja ima samo 35 kalorija.

Cikla
S brojnim vlaknima koja sadrži te ukusnim slatkim okusom, cikla je savršen izbor za zatomljavanje gladi i potrebe za slatkim s minimalnim unosom kalorija u organizam. Cikla je prava kuglica zdravlja, sadrži vlakna i folnu kiselinu, a može se pohvaliti da u jednoj porciji sadrži samo osam grama šećera.

Datulje
Ovi slatki plodovi dobar su izvor željeza i dijetalnih vlakana, a odlična alternativa slatkišima jer su vrlo slatki. Stoga, ako osjetite neukrotivu potrebu za nečim slatkim i ukusnim, posegnite za datuljama, a čokoladu odgodite za neki drugi put.

Cvjetača
Nekada smatrana povrćem za siromašne, cvjetača je danas prava kraljica u kuhinji. Prepuna vlakana, dugo će zadržati osjećaj sitosti, sa samo 40 kalorija po šalici. Osim toga, jednom skuhana cvjetača može poslužiti kao ukusan prilog ili pak kao dodatak raznim juhama dajući im kremastu strukturu.

Kivi
Kivi se početkom jeseni vraća u punom sjaju, a njegovo iznimno bogatstvo vitaminom C pomaže u borbi protiv prehlada. Majka priroda si je stvarno dala truda oblikujući ovo voće jer u savršenom malom paketiću veličine jedne porcije sadrži samo 46 kalorija i dovoljan izvor vlakana.

Repa
Kao dobar izvor željeza i kalcija, repa će dodati poseban okus jelima poput gulaša i pečenog mesa. Premda jedna repa ima samo 45 kalorija, stol nećete napustiti gladni, zahvaljujući obilju vlakana i vode koje sadrži.

Bundevine sjemenke
Bundevine sjemenke najzdravije su grickalice koje možete zamisliti, a hranjiva vrijednost bundevinih sjemenki veća je od hranjive vrijednosti cijele bundeve. Prepune zdravih masnoća, ukusne sjemenke odlična su zamjena za kikiriki, čips i ostale grickalice.

Kruške
Kruške su srodne s jabukama i dunjama, a osim što su ukusne sirove, savršene su i za prave jesenske kolače, pite i deserte. Zahvaljujući svojoj kombinaciji vitamina, djeluju na kožu blagotvorno poput kreme protiv bora, dobar su i izvor dijetalnih vlakana koja ljekovito djeluju na zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava.

Šipak, nar ili morganj
Baš kao i brusnice, morganj se nalazi na listi voća s najmanje energetske vrijednosti. Osim što ga možete jesti samoga, sitne sjemenke nara mogu poslužiti i kao izvrstan dodatak jesenskim salatama. Nar je prava vitaminska bomba te je bogat je fosforom, kalijem, kalcijem i željezom, a sadržava i vitamin B.

Umjesto za slatkišima ove jeseni posegnite za grejpom i kruškama
Mandarine
Mandarina je po svom sastavu vrlo slična naranči, a njezina je prednost ta što se lakše guli i puno je slađa. Ima vrlo malu energetsku vrijednost te obilje vlakana koja potiču probavu. Mandarine su odlične i kao dodatak salatama, ali i u kombinaciji s datuljama, bademima i žiličicom meda čineći tako odličan slatki zalogajčić.

Prokulice
S manje od 30 kalorija, porcija prokulica je bogata hranjivim tvarima te je izvrstan izvor vitamina A. Osim toga, poznate i pod nazivom kelj pupčar, prokulice su bogate i vitaminom C i odlično suzbijaju glad, uz minimalan broj kalorija.

Brokula

Brokula je bogata vitaminima A i C, a sadrži čak i kalcij u istoj količini kao i pola kriške sira, no bez zasićenih masnoća. Osim toga, brokula je savršena za finu krem povrtnu juhu koja će, osim što će goditi vašim nepcima, natjerati vas da sjednete i jedete za stolom te tako u tijelo unesete manje kalorija.

Grejp
Baš kao i ostalo voće, grejp je odličan izbor za dijetni meni. Samo jedan grejp na dan će blagotvorno djelovati na probavu, smanjiti osjećaj gladi te spriječiti rast razine inzulina koji bi vas mogao natjerati na kakav slatki zalogajčić.