Zdravlje TERAPIJA HUMOROM

Smijeh je dobar lijek za demenciju

  • Autor: tportal.hr
  • 29.9.2011 11:36:38
  • 29.9.2011 10:28:08

Smijeh bi mogao biti dobar lijek za starije osobe koje pate od demencije. I što je najbolje – nema loših nuspojava

Australski terapeut Jean-Paul Bell bio je najprije liječnik-klaun koji je radio s bolesnom djecom, a sada nasmijava starije kroz program koji se zove Play-up, piše Reuters.

Bell se specijalizirao za terapiju humorom i njegov je rad temelj studije znanstvenika o utjecaju terapije smijehom na raspoloženje, razdražljivost, poremećaje u ponašanju dementnih pacijenata. 'Ideja programa Play-up je da potičemo pacijente da se više igraju, jer vjerujemo da se i dementni pacijenti mogu igrati do posljednjeg daha', kaže Bell.

Njegova studija, pod nazivom Smile, pratila je tijekom tri godine učinak terapije humorom na više od 400 stanovnika u 36 australskih staračkih domova. Osim što su izgledali zadovoljnije, kod pacijenata koji pate od demencije primijećena je manja uznemirenost. Australski su znanstvenici procijenili da će se stopa demencije u Australiji udvostručiti i popeti na gotovo pola milijuna, uglavnom zbog starenja stanovništva.

Oko 6,5 posto osoba starijih od 65 godina i 22 posto osoba starijih od 85 pati od demencije, krovnog termina kojim se opisuje gotovo 60 neurodegenerativnih promjena u mozgu, piše Reuters.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više