SVE SE SMANJUJE

Što se događa s našim tijelom dok starimo?

30.09.2011 u 07:42

Bionic
Reading

Kako starimo, postajemo kraći, no visina nije jedina stvar koja se smanjuje s godinama: naše srce, kosti lica i spolni organi također se smanjuju, a takve promjene često idu ruku pod ruku sa zdravstvenim problemima. Evo što se sve s godinama smanjuje i kako možete zaštiti svoje tijelo od degeneracije

Kralježnica
Većina nas izgubit će najmanje centimetar visine u svakom desetljeću nakon 40. godine. Do 80. godine većina muškaraca će biti pet centimetara niža nego što je bila u naponu snage, a žene su čak osam centimetara niže. Ljepši se spol smanjuje više od muškaraca jer razina ženskih hormona estrogena, važnih u zaštiti zdravlja kostiju, rapidno opada u menopauzi. Muškarci obično imaju veću i snažniju mišićnu masu koja podržava njihov stas. Nakon 35. godine naše kosti počinju gubiti minerale, prije svega kalcij. Budući da se sposobnost tijela da zamijeni novo koštano tkivo usporava, kosti se počinju smanjivati, postaju krhkije i

S godinama se smanjuju kosti lica

sklonije prijelomima: počinje stanje poznato kao osteoporoza. Gubitak visine uzrokovan je i ravnanjem diskova koji leže između kostiju kralježnice.

Dvadeset i tri želatinozna diska, koji djeluju kao amortizeri kralježnice, sastavljena su od čak 88 posto vode. Za diskove je normalno da se stisnu tijekom dana jer stajanje i kretanje istiskuje tekućinu. Noću, dok ležimo, obnavlja se tekućina što objašnjava zašto se tijekom dana možemo smanjiti i za nekoliko milimetara te ponovno obnoviti visinu preko noći.
Kako starimo, tako se diskovi izravnavaju i trajno smanjuje naša visina.

Gubitak visine u bilo kojoj dobi znak je upozorenja za osteoporozu, osobito u žena, a u muškaraca može biti znak bolesti srca. Uobičajene bolesti povezane sa starenjem, uključujući bolesti srca i osteoporozu, često napadaju tijelo u tandemu.

Kako se zaštititi
Oko petine osoba uspješno će izbjeći smanjenje visine u kasnijim godinama. Pomažu, naravno, dobri geni, ali je ključ za centimetre zdrav života. Da biste osteoporozu držali dalje od svojih kostiju, trebate se pridržavati zdrave prehrane s odgovarajućim unosom kalcija (iz sezama, zelenog lisnatog povrća i domaćeg mlijeka, ako ste sretnici kojima je dostupno, ili dnevnom dozom od 700 miligrama dodataka kalcija) i vitamina D (koji dobivamo od sunca). Pušenje, alkohol i pretjerane količine kofeina (više od osam šalica kave ili čaja dnevno) može utjecati na zdravlje kostiju. Vježbajte i posebno jačajte trbušne

mišiće da ne razvijete formu tijela u obliku slova S, zaobljena trbuha i vrata nagnuta prema naprijed. Sjedite uspravno i pazite na dobro držanje pa ćete usporiti starenje diskova.

Srce
Kad uđemo u srednje godine, srčani se mišić skuplja u prosjeku 0,3 grama godišnje utječući na sposobnost da pumpa krv kroz tijelo. Svake godine mišić srca treba za dva do pet posto više vremena da se kontrahira i opusti, a iznos krvi koji protječe pada za devet mililitara godišnje. To smanjenje može uzrokovati visok krvni tlak koji, povećavajući otpor mišiću srca, otežava pumpanje krvi.

Kako se zaštititi
Kao i svaki mišić, srce jača i sporije se smanjuje ako se vježba. Dinamičke ili aerobne aktivnosti koje koriste zdravlju srca su hodanje, penjanje stepenicama, rad u vrtu, ples, vježbanje u teretani. Ne morate se pripremati za Olimpijske igre: i 40 minuta brza hoda pet puta tjedno dat će izvrsne rezultate.

Spolni organi
Muški i ženski spolni organi također se s godinama smanjuju. Kod muškaraca se to događa jer naslage
masnih tvari u tankim arterijama u penisu ograničavaju protok krvi (jednako kao što utječu na protok krvi u srce). Ova slaba cirkulacija dovodi do atrofije tkiva penisa što rezultira gubitkom duljine i debljine organa.

Također, postupno se nagomilava neelastični kolagen unutar rastezljivog vlaknastog tkiva koji erekciju čini mogućom. Ako muškarac od 30 godina ima penis u erekciji dug 15 centimetara, kad uđe u 60. i 70. godinu može mu se smanjiti na 12 centimetara. Od četrdesetih se godina postupno počinju smanjivati i testisi, u promjeru centimetar između 30. i 60. godine.
Kod žena su promjene vezane uz smanjenje razine estrogena u menopauzi što smanjuje protok krvi u tom području. Maternica se smanjuje, vraća na predadolescentne dimenzije, jer tijelo registrira da taj organ više nije aktivan pa vitalne rezerve preusmjerava za aktivne organe koji ih još mogu koristiti. Smanjenje razine estrogena znači da će mliječne žlijezde i vezivno tkivo propadati, a zamijenit će ih masno tkivo. Dobri i kvalitetnih grudnjaci mogu pomoći koži i pratećim ligamentima da manje popuštaju.

Kako se zaštiti
Za muškarce je zdravi režim prehrane s malo masnoća ključan za zdravlje srca i dobar seksualni život, jer zdrave arterije po cijelom tijelu znače bolji protok krvi i u penisu.
I muškarcima i ženama redovit seks može usporiti proces smanjivanja. Redoviti seksualni odnosi, naime, poboljšavaju protok krvi i kisika u spolnim organima, pa će proces degeneracije tih organa vjerojatno biti sporiji.

Mozak
Mozak teži oko 400 grama kad se rodimo, raste do 1,4 kilograma u adolescenciji, ali se počinje smanjivati već sa 20 godina. Znanstvenici još ne mogu objasniti razloge, ali vjeruju da bi moglo biti izazvano nakupljanjem toksina u mozgu ili jednostavno kao posljedica neobnavljanja i odumiranja moždanih stanica. Istraživanja pokazuju da taj proces ubrzavaju pušenje, alkohol i dijabetes. Pretilost i visoka razina kolesterola također imaju utjecaj. Međutim, suprotno očekivanju, smanjenje ne mora nužno utjecati na sposobnost razmišljanja.

Kako se zaštititi
Ključ je održavanje mentalno aktivnog života. Čitajte, učite cijelog života, komunicirajte, budite znatiželjni.
Pomaže i izbjegavanje pretjerane konzumacije alkohola (obdukcije su pokazale manji mozak kod alkoholičara), a kvalitetan san nužan je.

Lice
Vjerovalo se da gubitak mišićnog tonusa i gravitacija dovodi do starenja lica, ali novija istraživanja ukazuju na to da se zapravo smanjuju kosti lica, usisavajući kožu i mišiće oko njih. Čeljust je najviše sklona smanjenju: ako izgubite zub, čeljust koja ga podržava će se smanjiti. Stručnjaci smatraju da žene gube strukturu kostiju lica prije muškaraca (žene u svojim ranim četrdesetima, muškarci 10 do 15 godina kasnije).

Kako se zaštititi
Ključ je u dobroj higijeni usne šupljine kako bi se spriječilo truljenje i gubitak zubi.

Mjehur
Sa 25 godina mjehur prosječne osobe može držati dvije šalice tekućine, ali sa 65 kapacitet tog organa upola je manji. Kapacitet i funkcija smanjuju se zbog fizioloških promjena u strukturi mišića.

Kako se zaštititi
Izbjegavajte višak kofeina ili alkohola koja iritiraju mjehur. Muškarci i žene također bi trebali redovito vježbati mišiće zdjelice kako bi poboljšali kontrolu mjehura. Ne morate smanjivati unos tekućine kako starite, jer je važno da pijete dovoljno tekućine kako bi vaš urin bio bistre, svijetložute boje, a ne taman.

Prsna žlijezda
Timus je maleni organ smješten odmah iznad srca, središnji je organ imunološkog sustava. Kod novorođenčeta i djece dobro je razvijen, a poslije puberteta dolazi do njegove involucije i pretvaranja u masno tijelo. Proizvodi T-stanice koje štite od infekcija, ali nakon puberteta njegova učinkovitost počinje opadati. Neke teorije govore da bi to i mogao biti razlog zašto su stariji ljudi osjetljiviji na rak.

Kako se zaštititi
Studije pokazuju da niskokalorične dijete povećavaju imunitet, ali ta su istraživanja još u povojima.

...a dijelovi koji i dalje rastu su - nos, uši i stopala
Naše uši rastu prosječno 0,22 milimetra godišnje.
Unutarnji dio ušne školjke ostaje iste veličine, ali ostatak ušiju se polako povećava.
Tradicionalno objašnjenje govori da je razlog hrskavica koja nastavlja rasti nakon što se razviju kosti.
I gravitacija je još jedan faktor. Hrskavica, kao i koža, postaje tanja i gubi elastičnost kako starimo budući da propadaju kolagen i vlakna elastina.

Stopala postaju duža i šire se starenjem, jer tetive i ligamenti koji povezuju sitne kosti gube elastičnost. Zglobovi postaju manje elastični pa se prsti šire, a stopalo spušta. Nakon 40. godine možete broj obuće povećati i za jedan broj.
Nosite zaštitne jastučiće u obući te što češće nosite dobar par tenisica za trčanje, savjetuje Daily Mail.