Zdravlje NOVA SAZNANJA

Tjelovježbom do lakšeg odvikavanja od pušenja

Tjelovježba bi mogla učiniti uspješnijim nastojanja tinejdžera da prestanu pušiti, pokazuje novo američko istraživanje

Ranija istraživanja pokazuju da vježbanje kod odraslih može pomoći u odvikavanju od pušenja, a vjeruje se da fizička aktivnost ublažava apstinencijske simptome i umanjuje potrebu za cigaretama.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Pediatrics, promatralo je učinak poticanja na tjelovježbu u okviru standardnog programa odvikavanja tinejdžera od pušenja. Američki program odvikavanja od pušenja za srednje škole, koji se provodi u državnim školama, postiže 21 posto uspjeha u napuštanje navike.

Istraživanje je provedeno u Zapadnoj Virginiji u kojoj je veći broj pušača među srednjoškolcima, a tjelovježba na niskoj razini i ispitanicima su ponuđena tri različita programa pomoći. Prvi je bio standardni program, drugi standardni program obogaćen tjelovježbom i treći jednokratno savjetovanje sa stručnom osobom.

U istraživanju su sudjelovala 233 učenika i nakon šest mjeseci pokazalo se da program obogaćen tjelovježbom ima najveći uspjeh te je uz njegovu pomoć prestalo pušiti 31 posto ispitanika, uz standardni program njih 21 posto je prestalo, a nakon jednokratnog savjetovanja manje od 16 posto.

Istraživanje je utvrdilo i da je dodavanje tjelovježbe postiglo rezultate samo kod dječaka, odnosno u programu obogaćenom tjelovježbom 27 posto mladića prestalo je pušiti, naspram 18 posto koliko ih je prestalo pušiti uz standardni program. Kod djevojaka nije bilo takvih odstupanja i 26 posto prestalo je pušiti uz standardni program obogaćen tjelovježbom, dok ih je 23 posto prestalo uz standardni program.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više