VREBA NIZ OPASNOSTI

Što trebate znati prije odlaska na botoks

21.09.2011 u 16:58

Bionic
Reading

Ljepota pod svaku cijenu, Talijani i Slovenci zakonima protiv botoksiranja, a kod nas se nudi i na akciji! Obavlja li zahvat kirurg koji nije usko specijaliziran, to je ekshibicionizam, a ne medicina, te je učinak upitan

Popularnost estetskih zahvata odavno se iz ordinacija plastičnih kirurga preselila u kozmetičke salone, pa čak i u privatne kupaonice, u pothvate tipa 'uradi sam' pred ogledalima. Estetskim zahvatima danas se bave svi odreda, od promotora kozmetike do kozmetičarki, dermatologa... Pritom se zaboravlja najvažnije – da oni koji rade u području estetike moraju biti stručnjaci, i to vrlo usko specijalizirani.

Javno o 'fušeraju'

U slučajevima kada nije tako, rizik kojem se oni željni vječne mladosti i ljepote izlažu nevjerojatno je velik. I dok se kod nas još uvijek ispod glasa govori o ovim problemima, talijanski su plastičari pokrenuli inicijativu za pravodobnu edukaciju svih koji razmišljaju o estetskim zahvatima ili koji su se njima podvrgnuli, kako bi skrenuli pozornost na rizike ilegalnih zahvata. Naime, Talijani su poprilično česti posjetitelji ordinacija za estetsku kirurgiju te njeguju kult mladosti, a većina noviteta iz svijeta estetske kozmetike dolazi upravo iz njihove zemlje. No i ondje je estetika vrlo često prije zdravlja pa tako i pogreške koje prate ovakve zahvate.

I susjedi Slovenci otvorili su oči, štoviše, u njihovu parlamentu ovih dana raspravlja se o tome da se zahvati poput ubrizgavanja botoksa zakonski zabrane svuda osim u ordinacijama plastičnih kirurga. Dr. Miroslav Kinčl iz Poliklinike Babel upozorava na pošast ilegalnog ubrizgavanja botoksa kod nas.

Nijedna kozmetičarka ne može legalno imati botoks u svome salonu jer je riječ o otrovu koji se kupuje samo uz licenciju. Ako ga ima i klijenticama nudi tretmane, onda je to kineski plagijat botoksa, odnosno botulina, i vrlo je vjerojatno došao preko Srbije. Pouzdano znam da je u toj zemlji proteklih tjedana provedeno nekoliko akcija oduzimanja preparata koji se ilegalno drže i ubrizgavaju. Njegovi su učinci podjednako upitni kao i znanje kozmetičara o primjeni takvih preparata. Šteta je neprocjenjiva i nesaglediva, od pogrešne doze, načina primjene, pa do infekcija koje se mogu dogoditi.

Kod botoksa nema pravila

'Kod primjene botoksa sva je odgovornost na liječniku, a najvažnije je doziranje, koje je individualno i različito za svakog pacijenta', objašnjava dr. Kinčl. Desetak dana prolazi od probne aplikacije do zahvata, a takvu proceduru ne poštuje nijedan salon. Ni svi plastičari ne mogu obavljati svaki zahvat, što je također vrlo česta pojava kod nas.

'Specijalist otorinolaringologije ne može kvalitetno obaviti zahvat na dojci jer to nije njegova struka – osim ako nije specijalizirao i plastičnu kirurgiju, što je rijetkost. Licenciranje i verifikacija prvi je korak ka kvalitetnom radu, a sve ostalo je fušarenje, više ili manje kvalitetno, ali – fušarenje', smatra dr. Kinčl.