KRALJICA JESENI

Četiri dobra razloga zašto biste trebali jesti jabuke

19.09.2011 u 13:06

Bionic
Reading

Jabuka je kraljica jeseni i zato ne propustite započeti zdravu naviku da pojedete barem jednu jabuku dnevno. Uvjerite se s ovih četiri razloga i zagrizite jednu jabuku već danas

1.Malo kalorija, puno vitamina

U jednoj voćki srednje veličine sadržano je čak četiri grama topivog vlakna, što su velike količine za skromnu količinu kalorija što jabuku čini slatkim međuobrokom koji vas lako može zasititi. Voćka srednje veličine računa se kao jedna šalica voća, pa ste, kad pojedete jednu jabuku, na dobrom putu da konzumirate preporučenu dnevnu dozu voća koja za odrasle osobe iznosi dvije šalice na prosječnoj dijeti od 2.000 kalorija. Jabuke su dobar izbor vitamina C potrebnog za održavanje imuniteta tijela: jedna voćka osigurat će vam 14 posto dnevne vrijednosti tog vitamina. Jabuka će vas zasititi s malo kalorija, pa može pomoći u održavanju vitkosti.

2.Jača srce, uništava kolesterol
Jedno je istraživanje utvrdilo kako su žene koje su konzumirale jabuku dnevno uspjele, uz mršavljenje i održavanje vitkosti, smanjiti kolesterol i markere koji su pokazivali srčane bolesti. Jabuka sadrži antioksidanse i pektin (vrstu vlakna) za koje se smatra da imaju koristan utjecaj na zdravlje srca. Brojna istraživanja pokazuju da jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti te da smanjuje rizik od moždanog udara. Antioksidansi u jabuci sprečavaju oksidaciju LDL kolesterola.

3. Borac protiv dijabetesa
Ljudi koji jedu jabuke mogu manje će vjerojatno patiti od metaboličkog sindroma, koktela simptoma povezanih s povećanim rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa. Jedno je od istraživanja utvrdilo kako osobe koje redovito jedu jabuku imaju nižu razinu C-reaktivnog proteina, markera upale čija prisutnost u krvi upućuje na povećani rizik bolesti srca i dijabetesa.

4. Čini vas izdržljivim
Ako pojedete jabuku prije vježbanja, povećat ćete izdržljivost za vrijeme vježbanja. Jabuka dostavlja u krv antioksidans kvercetin, koji potiče izdržljivost tako što plućima daje više kisika na raspolaganje, piše Huffington Post.