OČUVAJTE IH

Kad koljena počnu boljeti

02.11.2011 u 10:09

Bionic
Reading

Zdrava koljena nužna su za obavljanje svakodnevnih aktivnosti i sudjeluju u gotovo svim tjelesnim aktivnostima pa ne treba trošiti puno riječi na zaključak da problemi s koljenima znače brojna ograničenja u normalnom funkcioniranju

Malo tko od nas razmišlja o zdravlju koljena sve dok se ne pojave bolovi koji mogu biti uzrokovani ozljedama ili bolestima. Kod mlađih osoba gotovo isključiv uzrok problema s koljenima su ozljede, dok je kod starijih uglavnom riječ o bolestima koje su često degenerativne prirode. To znači da je koljeno godinama bilo opterećeno te su se oštećenja stvarala polagano i postepeno.

Osteoartritis ili artroza bolest je koja se vrlo rijetko javlja kod djece i mladih, a puno češće nakon 40. godine života (žene obično obolijevaju kasnije od muškaraca). Riječ je o degenerativnoj bolesti koja se počinje razvijati na hrskavici i kostima, a kasnije zahvaća zglobnu čahuru i sve zglobne veze. Uzroci mogu biti i genetski, ali uglavnom je ta bolest posljedica nezdravog načina života. Zanimljivo je da od osteoartritisa podjednako obolijevaju bivši sportaši i osobe koje se nikad nisu bavile sportom jer zglobovi mogu biti opterećeni zbog očitih aktivnosti poput sportskih, ali i uslijed nepravilnog držanja, prekomjerne tjelesne težine ili obavljanja svakodnevnog posla.

Artrozu nije moguće izliječiti, ali je adekvatnom terapijom, prije svega lijekovima i fizioterapijom, moguće bitno usporiti razvoj bolesti. Ozljede i oštećenja meniskusa (meniska) vrlo su česti, a prosječan čovjek ih uglavnom vezuje uz sportaše. Ozljede meniskusa nastaju kod sportaša uglavnom zbog učestalih trauma ili uslijed snažnog rotacijskog pokreta. No meniskus je moguće ozlijediti i prilikom dubljeg čučnja ili jače savinutog koljena, dakle prilikom aktivnosti koje nemaju veze sa sportom i rekreacijom. Manje je poznato da problemi s meniskusom također mogu biti degenerativne prirode pa od njih nerijetko pate osobe koje upražnjavaju izrazito sjedilački način života.

Meniskus je moguće ozlijediti i prilikom aktivnosti koje nemaju veze sa sportom i rekreacijom

Inače, meniskusi su hrskavične tvorevine u obliku polumjeseca i njihova je uloga stabiliziranje koljena prilikom pokreta te njihova oštećenja znaju biti neugodna i bolna. Srećom, s velikom uspješnošću se liječe operativnim zahvatom nakon kojega je potrebno redovito vježbati, voziti bicikl i općenito voditi računa o zdravlju koljena.

Svrha operacije je zagladiti oštećeni dio hrskavice da ne bi smetao pri pokretu, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo ima sklopljene ugovore i s nekim privatnim bolnicama pa se treba dobro raspitati ukoliko vam zatreba takav zahvat. Bez dodatnog plaćanja za pacijenta, zahvate obavljaju vrhunski kirurzi s najmodernijom opremom. Pacijent je budan tijekom operacije, već za nekoliko sati može stati na nogu, a ovisno o težini ozljede, polaganim svakodnevnim aktivnostima može se vratiti već nakon nekoliko dana ili tjedana.

Bakerova cista je 'vrećica' ispunjena tekućinom koja ne nastaje sama od sebe, nego je posljedica neke druge bolesti koljena, primjerice osteoartritisa ili ozljede meniskusa. Cistu je moguće punktirati, no ukoliko se ne liječi primarno oštećenje, cista će se ponavljati.

Kako se zglob sastoji od dosta hrskavičnog tkiva, prilikom udaraca događaju se defekti ili otkinuća hrskavice. Te vrste ozljeda česte su uz ozljede ligamenata. Srećom, hrskavično tkivo može se uzgojiti u laboratoriju pa je transplantacija hrskavice uspješna metoda liječenja.

Tetive povezuju mišiće i zglobove, no zbog preopterećenja javljaju se mikropucanja, a zatim dolazi do upale tetive. Bolovi u zglobovima se zbog upale tetiva znaju javiti i prilikom najmanjeg zatezanja mišića. Liječenje se uspješno provodi, no valja upozoriti da dosta traje, jer tetive sporo zacjeljuju.

Kako su zdrava koljena preduvjet za aktivnu starost, sve bolesti i oštećenja treba ozbiljno shvatiti i poslušati savjete liječnika. U slučaju nekih dijagnoza potreban je kratak period mirovanja i poštede, no u većini slučajeva treba svakodnevno vježbati da bi tkiva ojačala. U većini slučajeva liječnik će preporučiti umjereno hodanje i vožnju bicikla te izbjegavanje aktivnosti koje ekstremno opterećuju koljena. Ne zaboravite da pravilno držanje nije tek estetska kategorija, nego ima veze s težištem tijela i ravnomjernijim opterećivanjem kostiju, mišića i zglobova. Obratite pozornost i na kvalitetnu obuću te na održavanje normalne tjelesne težine i zdravu prehranu.