ŠOKANTNI PODACI

Psiholozi još uvijek pokušavaju izliječiti homoseksualce

26.03.2009 u 12:03

Bionic
Reading

Gotovo petina ispitanih britanskih psihoterapeuta priznala je da se trudi izliječiti pacijente homoseksualce i promijeniti im seksualnu orijentaciju, iako nema nikakvih dokaza da njihove terapije imaju bilo kakvog učinka i usprkos tome što to nije etički

Britanski stručnjaci za mentalno zdravlje priznali su da su otišli puno dalje od samog savjetovanja mladih ljudi koji se bore s homoseksualnim osjećajima. Ta su saznanja zaprepastila medicinske stručnjake i udruge za prava istospolnih zajednica, koji tvrde da je taj pristup neetički i da šteti pacijentima.

Ta su saznanja dospjela u javnost nakon što su znanstvenici sa Sveučilišta College London ispitali 1400 terapeuta. 17 posto medicinskog osoblja koje se bavi mentalnim zdravljem priznalo je da je pokušalo liječiti homoseksualce, od čega ih je 72 posto reklo da pacijentima treba pružiti priliku da preusmjere svoje osjećaje.

Jedan od psihoterapeuta rekao je znanstvenicima: 'Iako su homoseksualni osjećaji uobičajeni kod ljudi, problematično je to što ih neki fizički izražavaju, kao i činjenica da je to jedini način na koji imaju seksualne odnose. Fizički čin je za muške homoseksualce štetan i jedan je od glavnih razloga za tolik broj oboljelih od AIDS-a. Osim toga, to je perverzno'.

Trend liječenja homoseksualaca nije pao s vremenom, pokazalo je ovo istraživanje, koje je objavljeno u časopisu BioMed Central Psychiatry. Profesor Michael King, koji je vodio istraživanje, izjavio je: 'Postoji vrlo malo dokaza koji pokazuju da je pokušaj liječenja nečijih homoseksualnih osjećaja učinkovit. Upravo suprotno tome, to je itekako štetno. Stoga iznenađuje što dio psihoterapeuta još uvijek pruža takvu pomoć svojim pacijentima. Najbolji način da se pomogne ljudima jest prilagođavanje situaciji, da ih se vrednuje kao osobe i pokaže da nema ničeg patološkog u njihovom odabiru seksualne orijentacije. Medicinski stručnjaci kao i cijelo društvo moraju im pomoći da se suoče s predrasudama koje gaje sami prema sebi i s onima koje imaju drugi o njima'.

Religiozna uvjerenja, kulturne i moralne vrijednosti, kao i pritisak obitelji i prijatelja uzrokuju tolik stres da homoseksualci traže pomoć kako bi promijenili seksualnu orijentaciju, pokazalo je također ovo istraživanje. Nema dokaza o tome da se seksualna orijentacija može promijeniti, tvrde znanstvenici.