UZ NJEGA SE I MRŠAVI

Jeste li znali zašto je krumpir dobar za zdravlje?

01.09.2011 u 13:49

Bionic
Reading

Dobra vijest: krumpir može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i održavanju vitkosti

Dugo je bio smatran namirnicom koja deblja i omražen u krugovima onih koji slijede režime prehrane s malo ugljikohidrata.

Ipak, krumpir je postao nova supernamirnica koja, jedete li dvije porcije dnevno, može smanjiti krvni pritisak, tvrde znanstvenici, a citira Daily Mail. No prije nego što zaronite u vrećicu čipsa, čitajte dalje.

Krumpiri obrađeni u mikrovalnoj pećnici, bez ulja, maslaca ili kečapa, najbolji su za zdravlje, kažu znanstvenici, a prihvatljivi su i kuhani i pečeni. U studiji, na čije se rezultate poziva britanski Daily Mail, 18 muškaraca i žena jelo je šest do osam krumpira veličine loptice za golf za ručak ili večeru kao dio redovite prehrane. Većina testiranih osoba bila je je prekomjerne težine ili pretila te su redovito pili lijekove za snižavanje tlaka. Nakon mjesec dana krumpirovog tretmana značajno im je pao krvni pritisak, što je navelo znanstvenike da zaključe da su krumpiri jači od tableta. Također, nijedan od ispitanika nije dobio na težini za vrijeme testa.

Krumpire treba kuhati u mikrovalnoj pećnici s korom, jer se najzdraviji sastojci koji snižavaju tlak nalaze u kori. U mikrovalnoj pećnici visoka temperatura neće ubiti sve važne sastojke kao tijekom prženja ili pečenja.

Krumpiri imaju manje kalorija od riže i tjestenine, a bogati su vitaminom C. Dobar su izvor vitamina B, magnezija, kalija i cinka. Kako imaju malo masnoća, pomažu u borbi protiv kolesterola. Krumpir srednje veličine ima oko 110 kalorija.