PRIRODNI ANTIDEPRESIV

Probiotički jogurti pomažu u liječenju depresije

31.08.2011 u 09:54

Bionic
Reading

Probiotički su jogurti korisni za zdravu probavu, ali sada znanstvenici tvrde kako mogu pomoći i u liječenju depresije

U novoj se studiji tvrdi kako bakterija u crijevima ima izravan utjecaj na mozak miša, pa se vjeruje da je isti slučaj i s ljudskim organizmima, piše Daily Mail

Ako se pretpostavlja da je ljudski mozak pod istim utjecajem, znanstvenici vjeruju da to može biti polazna točka za otkrivanje novih načina liječenja depresije i tjeskobe. Probavne smetnje uvijek su bile povezane s psihičkim poremećajima uzorkovanim stresom.

Dok su eksperimentirali na miševima, znanstvenicu su im davali hranu koja sadrži Lactobacillus rhamnosus JB-1 (vrstu koja živi u našem probavnom sustavu). Miševi hranjeni ovim pokazivali su manje znakova stresa, tjeskobe i depresije za razliku od miševa čija hrana nije imala bakteriju.

Neurolog John Cryan s University College Cork u Irskoj koji je vodio istraživanje izjavio je kako ta bakterija u probavom sustavu daje širok spektar efekata na kemijske reakcije u mozgu i ponašanje osobe.

'Ovo otvara koncepte u kojima možemo razvijati terapije koje liječe psihičke poremećaje ciljajući na probavni trakt. Što u konačnici znači da biste mogli uzeti jogurt s probiotikom umjesto antidepresiva.

No ističe kako osobe koje pate od depresije ne bi trebale kupiti prvi jogurt u svom dućanu, jer učinak ovisi o vrsti probiotika koji je uključen u hranu.