OPASNOSTI KRONIČNOG STRESA

Sijedimo zbog adrenalina

23.08.2011 u 11:32

Bionic
Reading

Adrenalin koji tijelo luči kad je pod stresom može utjecati na promjenu boje kose, tvrde znanstvenici

Adrenalin je kemijski spoj koji tijelu daje signal 'bori se ili bježi', no znanstvenici tvrde da bi on mogao biti kriv za različite promjene u tijelu: od onih

površnijih kao što je sijeda kosa do ozbiljnijih kao što je karcinom, piše Daily Mail.

Znanstvenici kažu da su još uvijek u početnoj fazi ispitivanja, ali da bi njihovi nalazi mogli jednog dana pomoći u otkrivanju lijeka koji bi pomogao da se lakše nosimo s zdravstvenim problemima koje uzrokuje konstantno stanje stresa.

Naime, kratki i intenzivni period stresa mogu biti korisni za tijelo, ali kad se stres iz dana u dan ponavlja, dolazi do promjena na DNA. Kako bi ih doveli u stanje slično konstantnom stresu, znanstvenici su u tijela laboratorijskih miševa unosili stalne količine adrenalina tijekom nekoliko tjedana.

Primijetili su da je razina antikancerogenog proteina nazvanog p53 zamjetno pala. Taj je protein često nazvan čuvarom genoma, obično je u akciji kad je DNA ugrožen, dopuštajući da se potencijalne kancerogene stanice obnove ili da, ako to nije moguće, naprave samoubojstvo.
Oštećen DNA također ima utjecaj na stanice koje proizvode pigment u kosi.

Profesor Robert Lefkowitz sa Sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini koji je vodio istraživanje kaže da ovo pokazuje koliko kronični stres može utjecati na različita stanja i poremećaje. Njegovo je istraživanje objavljeno u časopisu Nature.