Zdravlje ŠEFOVI SU U KRIVU

Najbolji radnici surfaju na poslu

  • Autor: tportal.hr
  • 23.8.2011 10:48:46
  • 23.8.2011 10:06:46

Bojite se da pretpostavljeni ne primijeti da na poslu čitate ovaj tekst? Strogi su šefovi neinformirani jer najnovija istraživanja pokazuju: surfanje internetom pospješuje poslovnu učinkovitost

Šetnja internetom (baš kao i šetnja prirodom) može osvježiti uposlenika i učiniti ga spremnijim za predstojeći izazov. Istraživanje na koje se poziva Daily Mail pokazuje da cyber-surfanje manje šteti radnoj koncentraciji nego, recimo, telefonski razgovor ili slanje privatnih SMS poruka. Istraživači zaključuju: dokoličarenje na webu dobar je odmor za ljude koji su cijeli dan prikovani uz računalo.

Evo kako je provedeno istraživanje: stotinjak studenata podijeljeni su u tri skupine – dvije su se odmarale na klasične načine, treća je u pauzi surfala internetom. Nakon pauze, podijeljen im je zadatak: u dvadeset minuta podvući što više slova E u zadanom tekstu. Rezultati pokazuju da je skupina surfera puno brža i koncentriranija – više se teksta apsolvirali, uz manje propusta. Poslije obavljenog zadatka, kod surfera je uočen manji zamor.

Znanstvenici iz Singapura, koji su proveli ovo istraživanje, zaključuju: kada uposlenici prelistaju stranice koje vole, to je ugodna pauza, kao da su otišli na kavu. S druge strane, razgovor ili čitanje elektroničke pošte traže veću razinu koncentracije, nisu toliko opuštajući.
Protivno uvriježenom mišljenju da nas internet čini mentalno lijenima, sve je više istraživanja koja dokazuju suprotno.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više