Zdravlje JEDITE VOĆE I POVRĆE

Hrana bogata kalijem smanjuje rizik od moždanog udara

Ljudi koji se hrane namirnicama bogatima kalijem mogli bi imati manje izglede za moždani udar, pokazalo je znanstveno istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Stroke

Istraživanje je obuhvatilo analizu deset međunarodnih istraživanja koja su rađena na više od 200 tisuća sredovječnih i starijih osoba i pokazalo je da je rizik za moždani udar pao 11 posto u idućih pet do 14 godina s povećanjem dnevnog unosa kalija za svakih 1000 miligrama kroz hranu.

'Unos kalija prehranom nepobitno je povezan s rizikom udara', istaknula je voditeljica istraživanja Susanna Larsson s Instituta Karolinska u Stockholmu upozoravajući da provedeno istraživanje pri tom ne tvrdi da sami kalij izaziva pozitivni učinak nego pojačava postojeće dokaze da bi mogao.

Rezultati istraživanja nude još jedan razlog ljudima da hranu bogatu kalijem poput grahorica i raznih vrsta voća i povrća te mliječne proizvode s manjim udjelom masti jedu više, kazala je Larsson.

Ranija istraživanja već su pokazala da prehrana bogata kalijem pomaže održavanju krvnog tlaka i moguće štiti od bolesti srca.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više