IRVINGIA GABONENSIS

Ekstrakt afričkog voća pomaže u gubitku kilograma

24.03.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Nove studije ukazuju kako bi ekstrakt dobiven iz zapadnoafričkog voća mogao pomoći ljudima smanjiti prekomjernu težinu i sniziti razinu kolesterola

Ekstrakt se dobiva od voća Irvingia gabonensis, poznatog i kao afrički mango, a koji obično jedu u Zapadnoj Africi. Laboratorijska istraživanja pokazuju da bi ekstrakt iz sjemena biljke mogao zaustaviti debljanje djelujući na određene gene i enzime koji reguliraju metabolizam.

Istraživači sveučilišta Yaounde u Kamerunu proučavali su 102 odrasla čovjeka prekomjerne težine kojima su dali ekstrakt biljke ili placebo dvaput dnevno tijekom 10 tjedana. Sudionici istraživanja nisu išli na posebne dijete i rečeno im je da svoje vježbe izvode uobičajenim intenzitetom.

Na kraju istraživanja skupina koja je koristila ekstrakt znatno je izgubila na svojoj težini, prosječno oko 12 kilograma, dok skupina kojoj je davan placebo gotovo i nije pokazale promjene.

Istovremeno je zabilježeno opadanje lošeg LDL kolesterola i razine šećera u krvi.

Rezultati prvog kontroliranog kliničkog pokusa učinkovitosti ekstrakta kao pomoći pri gubitku kilograma, naglašavaju istraživači, daju nadu da biljka Irvingia gabonensis može biti 'korisno oružje' u borbi protiv rastućeg svjetskog problema pretilosti i bolesti uzrokovane time.

Nekoliko pacijenata tretiranih ekstraktom požalilo se na nuspojave poput glavobolje, problema sa spavanjem i vjetrovima, ali slične pojave zabilježene su i u skupini tretiranoj placebom.

Istraživački tim zaključuje da nalazi trebaju potaknuti puno veće kliničke studije.