Zdravlje BEZ DIJETE

Ako želite smršaviti, pridržavajte se ovoga

  • Autor: tportal.hr
  • 18.8.2011 10:14:49
  • 18.8.2011 9:31:04

Pokušavate skinuti koji kilogram, ali baš i niste disciplinirani? Nova preporuka je da svaki zalogaj hrane sažvačete 40 puta prije nego ga progutate

Kineski znanstvenici ovo su otkriće objavili u American Journal of Clinical Nutrition, a smatraju da ćete na ovaj način pojesti manje hrane. Dakle, majke i bake bile su pravu kad su nam govorile da hranu moramo dobro sažvakati, iako je možda njihov pravi strah bio od gušenja, a ne od viška kilograma.

U istraživanju na Medicinskom sveučilištu Harbin sudjelovalo je 30 mladih muškaraca od kojih je 16 bilo pretilo. Dok su doručkovali, kamera je snimala kako jedu i koliko žvaču. Svi su dobili jednaku količinu hrane i mogli su tražiti još.

Iako su dobili jednake porcije, pretili muškarci pojeli su više jer zalogaje praktički nisu ni žvakali, već ubacivali u sebe. S obzirom na to da su se pretpostavke znanstvenika pokazale točnima, zamolili su ih da svaki zalogaj sažvaču 15 puta, a u drugom obroku 40 puta.

Nakon što su žvakali svaki zalogaj više puta, unijeli su u organizam oko 12 posto manje kalorija i smanjili razinu hormona koji potiče glad. Znanstvenici smatraju da bi pravilno hranjenje uvelike pomoglo ljudima s viškom kilograma.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više