BEZ INFEKCIJA

Znanstvenici planiraju proizvesti umjetnu krv iz matičnih stanica

23.03.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Znanstvenici planiraju proizvesti umjetnu ljudsku krv iz ljudskih matičnih stanica kako bi osigurali dovoljne zalihe krvi. Krv bi se koristila posebno u rizičnim transfuzijama i ne bi bilo rizika od infekcija

Stanice bi se proizvodile iz krvi univerzalnih donora krvne grupe 0 negativne, a znanstvenici garantiraju da neće biti mogućnosti infekcije jer umjetna krv nikada nije bila u ljudskom organizmu. Velike količine krvi moguće je proizvesti jer se matične stanice umnožavaju beskonačno.

Projekt koji će trajati tri godine vodit će škotski Nacionalni centar za transfuziju krvi, NHS Blood and Transplant i Wellcome Trust, najveći medicinski istraživački centar. Znanstvenici će testirati ljudske embrije koji ostanu od medicinski potpomognute oplodnje, kako bi pronašli one koji bi genetski razvili grupu 0 negativnu.

Tu relativno rijetku krvnu grupu ima oko sedam posto populacije, a može je primiti bilo koji donor bez straha od odbacivanja.
Ideja o uništavanju embrija kako bi se proizvela krv potaknula je etičke rasprave, iako u izvještaju stoji da bi tek jedan embrij mogao zadovoljiti potrebe cijele nacije.