Zdravlje SMANJITE RIZIK

Koji začini čuvaju srce?

  • Autor: tportal.hr
  • 12.8.2011 10:15:43
  • 12.8.2011 9:10:58

Dok kuhamo, često znamo koristiti različite začine, ali više brinemo da u jelu bude zdravih namirnica poput povrća. Znanstvenici su došli do otkrića da su začini itekako važni te nas mogu zaštititi od bolesti srca

Kada jedemo hranu bogatu ugljikohidratima, tijelo dio iskoristi za energiju koja mu je potrebna, a višak pohranjuje u masne stanice i čuva za poslije. Voditeljica istraživanja Sheila West objašnjava da se kod takve prehrane stvaraju trigliceridi u krvi, a ako jedemo previše, tada oni mogu uzrokovati bolesti srca.

'Shvatili smo da dodavanje začina u masnija jela smanjuje razinu triglicerida u krvi za 30 posto', rekla je doktorica Sheila West i dodala da su u jela ispitanicima dodavali začine poput curryja i cimeta. Kontrolna jela bila su identična, ali nisu imala začine.

Istraživački tim ispitanicima je svakih pola sata pregledavao krv i pokazalo se da jela sa začinima poput ružmarina, origana, cimeta, crnog papra, češnjaka i paprike smanjuju razinu triglicerida u krvi. Razlog tome je što ovi začini imaju antioksidantsko djelovanje koje se u krvi povećalo za 13 posto, a razina inzulina pala je za 20 posto.

Znanstvenici smatraju da do dvije žlice začina neće štetno utjecati na želudac, što je potvrdilo i ovo istraživanje, a planiraju napraviti novu studiju da vide ima li jednako dobrih rezultata s manjom količinom.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više