Zdravlje KOD ŽENA

Alkohol povećava rizik za obolijevanje od raka

  • Autor: N. T.
  • 22.3.2009 10:17:37
  • 22.3.2009 8:00:00

Gotovo nevjerojatno zvuči da alkohol, čak i u malim količinama, može biti loš za organizam. Prema novoj studiji, čak i jedna mala čaša vina dnevno može značajno povećati rizik za rak dojke kod žena

Studija je provedena na 1,3 milijun žena u Velikoj Britaniji, a otkrila je da čak i mala količina alkohola može značajno povećati rizik za obolijevanje od raka dojke, jetre te određenih tipova raka crijeva, grla i usne šupljine.

Čak i samo dva decilitra alkohola tjedno mogu povećati rizik za rak dojke za 1,1 posto. Što je veća količina alkohola, veći je i rizik. A dva decilitra čine dvije čaše vina za ručkom.

Godinama znanstvenici diljem svijet upozoravaju da bi konzumiranje alkohola moglo biti povezano s rizikom od obolijevanja od raka. Ovom studijom potvrđeno je da konzumiranje alkohola povećava rizik od obolijevanja od sedam tipova raka.

No, treba napomenuti da je studija temeljena na ženama starijima od 50 godina koje inače imaju povećan rizik od obolijevanja od raka dojke. Također, treba uzeti u obzir i da ključnu ulogu igraju razina hormona i stresa u životu, za koje je već dokazano da mogu potaknuti razvoj raka u tijelu.

Uz sve navedeno, u obzir treba uzeti i one studije koje pokazuju da umjereno konzumiranje određenih vrsta alkohola, prije svega crnog vina, mogu imati pozitivan utjecaj na ljudski organizam.

Dakle, svatko bi trebao dobro razmisliti koliko će i kakav alkohol piti. Jedna mala čaša alkohola vas neće odmah ubiti, a može vas opustiti nakon dugog dana na poslu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više