ZGODNI ZA PLAŽU

Još stignete smršavjeti - otopite kilograme u dva tjedna!

29.07.2011 u 10:20

Bionic
Reading

Opet ste zakasnili s dijetom koja vam je trebala pomoći da zablistate ovog ljeta na plaži? Bez brige, nova dijeta obećava topljenje kilograma u samo dva tjedna!

Mnoge žene svakoga ljeta same sebi obećaju da će se za iduće ljeto početi pripremati na vrijeme te se same sebi kunu da će dogodine senzacionalno izgledati na plaži. No nešto uvijek iskrsne i onda ostane premalo vremena. Ove godine to ne mora biti tako, i to zahvaljujući poznatoj nutricionisti Fioni Kirk

Voće se jede prijepodne


Ona tvrdi da postoje određene namirnice koje ubrzavaju proces mršavljenja te pomažu u održavanju vitkosti. Dobra je vijest da je riječ o vrlo ukusnim namirnicama pa ćete i dalje moći uživati u hrani.

Upoznajte se najprije sa zvjezdanim namirnicama koje ubrzavaju sagorijevanje kalorija:

Kalcij
Nekoliko je istraživanja pokazalo da hrana bogata kalcijem pomaže bržem mršavljenju i to stoga jer on ubrzava izlučivanje masti iz tijela. Kalcij možete pronaći u svježem kravljem siru, špinatu, brokulama, lososu, feti, rabarbari...

Omega-3 masne kiseline

Fiona Kirk navodi da su omega-3 masne kiseline najbolji prijatelj u trajnom gubljenju kilograma, a svoje tvrdnje temelji na nekoliko istraživanja koja su pokazala da namirnice koje sadrže omega-3 masne kiseline pomažu pri smanjivanju taloženja kalorija. Možete ih pronaći u ribi, grahu, slanutku, grašku, avokadu, orasima…

Fermentirajući ugljikohidrati
U tu skupinu ulaze grah, leća, kukuruz, grašak, ječam, smeđa riža i zob. Te namirnice, prema mišljenju stručnjaka, ne sadrže puno kalorija, a i pomažu u regulaciji metabolizma.

Astaksantin
Karotenoidi koji se nalaze u lososu, škampima i jastogu pojačano koriste mast kao izvor energije pa se tako ubrzava sagorijevanje kalorija, posebno vježbanjem.

Dijeta Fione Kirk ima brojna pravila kojih se valja pridržavati pa uspjeh neće izostati. Primjerice, savjetuje se da se svježe voće jede samo prijepodne da bi ga tijelo uspjelo probaviti. Za ručak uvijek preporučuje tanjur juhe te salatu.

I Fiona savjetuje izbjegavanje ugljikohidrata, posebno namirnica od bijeloga brašna. Za večeru je dobro jesti povrće, pa neka to bude objed od povrća ili velika salata. Dobro je jesti svaka dva do tri sata da bi organizam u kontinuitetu sagorijevao kalorije. Naravno, poznata nutricionistica nije izostavila ni tjelovježbu te ističe da je svakoga dana potrebno najmanje pola sata fizičke aktivnosti. Dakako, savjetuje se i što češće konzumiranje vode. A evo kako to otprilike izgleda u praksi:

Doručak: svježe voće, svježi voćni sokovi, voćni smoothie
Prijepodnevna užina: malo pakiranje neslanih oraščića
Ručak: goveđa juha s prekrupom i salata
Popodnevna užina: integralna ili rižina pločica s nasjeckanim jajima
Večera: losos na roštilju s maslinovim uljem i limunom