DJELUJTE PREVENTIVNO

Znate li što sve utječe na pojačano znojenje?

02.08.2011 u 08:38

Bionic
Reading

Jako se znojite? Razmislite malo što konzumirate, kakve lijekove uzimate, a i čime mažete kožu. Naime, sve to uzrokuje pojačano znojenje

Postoje neke stvari za koje nikada ne biste pomislili da uzrokuju znojenje. Možda ih svakodnevno i ponavljate, a ne dovodite to u vezu s neugodnim flekama na odjeći. Vrijeme je da naučite što sve djeluje na pojačano lučenje znoja.

Znojenje mogu uzrokovati i neke tablete
Vrući kofeinski napici
Volite popiti vrući kapučino ili jaki espresso? Omiljene napitke možda biste ipak trebali izbjegavati s obzirom na to da kofein pojačava znojenje, i to na dva načina – djelovanjem na živčani sustav te pojačanim grijanjem tijela. Ako se pretjerano znojite, svakako izbjegavajte kofeinske napitke.

Sintetičke tkanine
Opće je poznato da sintetičke tkanine nisu prijatelji kože, a ako se znojite, mogli biste oko sebe širiti i neugodne mirise. Sintetičke sprečavaju isparavanje znoja, a to navodi tijelo na još jače lučenje znoja kojemu je svrha rashladiti tijelo. Uz sve to, kombinacija znoja i sintetičkih tkanina zna rezultirati neugodnim mirisom.

Začinjena hrana
Ako se često i snažno znojite, obavezno izbjegavajte začinjenu hranu. Ljudski mozak reagira na snažne začine, pa smatra da treba rashladiti tijelo te tako pojačava lučenje znoja. Ipak, ne reagira svatko tako na snažne začine, ali većina ljudi ipak se pojačano znoji kad jede začinjenu hranu.

Kreme za sunčanje i mlijeka za tijelo
Dogodi li vam se da se namažete kremom za sunčanje ili mlijekom za tijelo te da istog trenutka dobijete osjećaj da ste se uznojili? E to je zato što i jeste. Naime, sve kremice i losioni stvaraju određenu barijeru na koži koja se potom pojačano grije, pa se i lučenje znoja pojačava.

PMS
Mnoge žene tijekom PMS-a osjećaju pojačano znojenje koje je i nešto neugodnijeg mirisa u tim danima. Uzrok tomu je razina estrogena u tijelu koja se snižava i uzrokuje valunge. Naglo grijanje tijela potom rezultira pojačanim znojem kako bi se organizam ohladio. Takvo stanje donekle ublažavaju kontracepcijske pilule koje ne bi trebalo uzimati bez prethodne konzultacije s liječnikom.

Alkohol

I alkohol je jedan od uzročnika pojačanog znojenja. Alkoholna pića uzrokuju širenje krvnih stanica i podižu tjelesnu temperaturu. Kako bi se obranilo i rashladilo, tijelo potom počinje proizvoditi više znoja. Taj se proces nastavlja i još nekoliko sati nakon konzumacije alkohola.

Cigarete
Stručnjaci kažu da nikotin uzrokuje pojačano znojenje na više načina s obzirom na to da utječe na razinu hormona, na kožu, ali i mozak. Nikotin ubrzava broj otkucaja srca, povisuje krvni tlak i tjelesnu temperaturu. Sve to dovodi do pojačanog znojenja.

Lijekovi

Možda niste znali, ali i mnogi lijekovi uzrokuju pojačano znojenje. Lijekovi koji to najčešće čine su oni za snižavanje krvnog tlaka, antidepresivi, antibiotici i neki lijekovi za dijabetes. Ne zna se točno zašto tijelo tako reagira na lijekove, ali ako primijetite da je to slučaj kod vas, porazgovarajte sa svojim liječnikom.