Umjerena konzumacija piva kao zdravog i prirodnog proizvoda

Umjerena konzumacija piva kao zdravog i prirodnog proizvoda

26.07.2011 u 12:27

Bionic
Reading

Umjerena konzumacija piva kao pića proizvedenog isključivo od prirodnih sastojaka razbija mitove o nezdravom i visokokaloričnom proizvodu

Jedna od mnogih predrasuda koja se vezuje za pivo jest percepcija da je riječ o proizvodu koji deblja i uzrokuje pivski trbuh, koji ne sadrži prirodne sastojke te koji pripada u kategoriju isključivo muških pića. To potkrepljuje i posljednje istraživanje Grupacije proizvođača piva, slada i hmelja o stavovima potrošača prema pivu, piću i pivarskoj industriji. Ono je pokazalo da prevladava dvojako mišljenje o tom osvježavajućem i pjenušavom piću, uključujući određene društvene predrasude te prednosti njegove umjerene konzumacije. Stoga nije čudno da se pred potrošače postavlja hamletovska dvojba: piti ili ne piti pivo?

Rezultati mnogih znanstvenih istraživanja dokazuju da je pivo potpuno prirodan, biološki uravnotežen proizvod i bogat izvor zdravih sastojaka poput vitamina, minerala i antioksidansa te zahvalan dodatak pri spravljanju raznih gurmanskih delicija, pa ga mnogi s pravom doživljavaju kao tekuću hranu. Činjenicu da se pivo može nazvati tekućom hranom dokazuje i energetska vrijednost jedne litre standardnog piva koja odgovara energetskoj vrijednosti litre punomasnog mlijeka, što dokazuje nisku kalorijsku vrijednost piva u usporedbi s drugim pićima poput soka ili vina.

Jedino što bi opravdalo percepciju piva kao visokokaloričnog napitka koji deblja i izaziva pivski trbuh jest njegova konzumacija u većim količinama nego što je organizmu potrebno. Međutim umjerena konzumacija te nutritivno iznimno vrijedne namirnice, čiji su svi sastojci isključivo prirodnog porijekla, s četiri glavna prirodna sastojka – vodom, kvascem, sladom i hmeljem – u potpunosti je prikladna za uklapanje u zdrav način života. Iako se na prvi pogled može činiti da je izbor sirovina za proizvodnju piva vrlo ograničen, ti se sastojci mogu spajati na bezbroj načina, a rezultat je toga oko 40.000 različitih piva u svijetu.

Dodatna je prednost umjerene konzumacije piva i niz korisnih zdravstvenih učinaka na zdravlje potrošača, posebice u prevenciji nastanka bubrežnih kamenaca i kardiovaskularnih bolesti, poboljšanju probave i metabolizma, prevenciji zloćudnih tumora te sprečavanju pojave osteoporoze.

Upravo zbog toga Mario Valentić, popularni glumac, poznat po sportskom i zdravom životu, umjereno uživa u osvježavajućem okusu piva nakon treninga, u dobrom društvu i uz dobru hranu.