NEOBIČNO I UČINKOVITO

Zašto su štikle i zelene jabuke dobre za zdravlje?

27.07.2011 u 09:42

Bionic
Reading

Svima je poznato da bismo trebali jesti najmanje pet porcija voća i povrća na dan, redovito vježbati te smanjiti unos zasićenih masnoća u organizam. No, posljednjih nekoliko godina znanstvenici su otkrili niz novih i iznenađujućih zdravstvenih savjeta i lijekova

Pomalo bizarnim i neobičnim trikovima možete uvelike pridonijeti svojem zdravlju, a kako piše Daily Mail, nošenjem visokih peta učinit ćete uslugu svojim koljenima, dok će vam čokoladno mlijeko i promjene u svakodnevici pomoći da smršavite.

Miris zelenih jabuka otklanja bolne migrene
Brkovi pojačavaju alergije
Ukoliko ste skloni alergijama, možda je vrijeme da još jednom razmislite o brijanju brkova. Naime, brkovi, baš poput odjeće, kože i kose tijekom dana na sebi sakupljaju pelud. Ako niste oduševljeni idejom brijanja brkova, preporučuje se njihovo pranje sapunom barem dva puta dnevno kako bi se uklonile čestice peludi koje potenciraju kihanje.

Migrenu zaustavite njušenjem jabuke
Jabuka je nerijetko nazivana kraljicom voća, a njezini blagotvorni učinci su dobro poznati. No, sudeći prema rezultatima istraživanja koje je provela organizacija The Smell & Taste Treatment and Research Foundation iz Chicaga, jabuka ima još jedno čudotvorno djelovanje – miris zelene jabuke pomaže u sprečavanju i ublažavanju migrene, a smatra se i da miris jabuka pomaže umanjiti simptome klaustrofobije. Charles Spence, profesor na Sveučilištu u Oxfordu, tvrdi: 'Ugodan miris jabuke nas opušta i smanjuje napetost.'

Nosite visoke pete i učinite uslugu svojim koljenima
Vijest da su potpetice dobre za koljena nesumnjivo će razveseliti mnoge žene. Znanstvenici sa Sveučilišta Warwick i Oxford Brookes istraživanjem otkrili su da nošenje visokih peta umanjuje rizik od obolijevanja od artritisa. Rezultati istraživanja provedenog nad 111 žena u dobi od 50 do 70 godina upućuju na to da su problemima s koljenima više izložene žene koje svakodnevno hodaju u ravnoj obući od onih koje se ne odvajaju od omiljenih im štikli.

Lijekove držite na tamnome mjestu
Najgore mjesto na kojem možete držati lijekove je kupaonica. Naime, ako je lijek stalno izložen svjetlosti, vrućini ili vlazi može propasti puno brže te će mu biti umanjena učinkovitost. Stoga lijekove držite na suhom i tamnom mjestu koje će pomoći očuvati učinkovitost lijekova.

Promijenite radiostanicu i izgubite suvišne kilograme
Mijenjane svakodnevice i promjena ustaljene rutine može vam pomoći da uklonite loše navike, pa čak i da smršavite. Tako čak i najjednostavnije stvari, poput mijenjanja radiostanice, mogu učiniti veliku uslugu vašem zdravlju. 'Duboko ukorijenjene navike ponašanja i razmišljanja tjeraju nas na loše postupke poput pušenja i prekomjerne konzumacije hrane i pića, što loše utječe na zdravlje. Promjenom svakodnevne rutine lakše će se i promijeniti štetne navike, a s promjenama je najbolje započeti od malih stvari', ističe profesor Ben Fletcher, psiholog na Sveučilištu Hertfordshire.

Kako biste ostali u formi, pijte čokoladno mlijeko
Zaboravite vodu – nova istraživanja pokazala su da je čokoladni napitak idealan za oporavak nakon napornog treninga. Istraživači sa Sveučilišta Texas u Austinu otkrili su da su sportaši imali značajno više snage kada su konzumirali čokoladno mlijeko s niskim udjelom masti. Naime, pijenjem čokoladnog mlijeka u organizam se unose proteini, voda i elektroliti, čokolada daje korisne ugljikohidrate, a čak je i udio šećera koristan jer vraća izgubljenu energiju.

Nakon doticanja novca uvijek operite ruke
Studije su pokazale da su bankomati vrlo prljavi te prekriveni istim bakterijama koje se nalaze i na umivaonicima u javnim zahodima. Stoga se sljedeći put nakon posjete bankomatu svakako sjetite dobro oprati ruke jer, kako tvrde britanski stručnjaci, bankomati su kontaminirani bakterijama koje mogu uzrokovati bolesti i proljev.