INDIJSKA TERAPIJA

Joga pomaže pacijentima oboljelim od karcinoma

20.03.2009 u 08:56

Bionic
Reading

U njujorškom bolničkom centru Beth Israel odnedavno se primjenjuje specijalni program u okviru kojeg se joga koristi kao dodatna terapija za oboljele od karcinoma

Tako je 39-godišnjem ocu troje djece Bradu Rothschildu prošle godine otkriven karcinom. Učitelj joge Shana Kuhn-Siegel proveo je Rothschilda kroz joga pilot program namijenjen ublažavanju patnji pacijenata oboljelih od te smrtonosne bolesti.

'Jedna pacijentica imala je snažne bolove u predjelu trbuha. Bila je očajna i stalno je plakala, a u stvari bilo je potrebno samo okrenuti je na bok, staviti jastuke između njenih koljena, osigurati da su joj ruke podignute i da joj glava ima dovoljan oslonac', tvrdi Siegel.

Uprava bolnice započela je projekt Karan-Beth Israel s budžetom od 850.000 dolara koje je donirala poznata modna dizajnerica i veliki poklonik joge Donna Karan. Doktor Woodson Merrell nalazi se na čelu Odjeljenja za integralnu medicinu u bolnici Beth Israel.

'Štednja je ono zbog čega sam sretan, zato što će to zaista donijeti promjenu, posebno u ovom vremenu globalne recesije kada niko ne troši novac ni na što. I ako im to pokažete na način da uvedete holističku joga terapiju, to zaista može poboljšati ishod i sačuvati novac', uvjeren je doktor Merrell.

Pilot projekt je omogućio joga terapiju za 86 pacijenata, po šest sati dnevno. Pored toga, odjel za onkologiju bit će potpuno renoviran.

Ako se pokaže da je projekt uspješan, Merrell najavljuje plan da se joga terapija uvede i u drugim bolnicama širom Amerike.