ČUDOTVORNA DUKAN DIJETA

Smršavite za plažu: skinite čak 3,5 kilograma do vikenda

19.07.2011 u 15:05

Bionic
Reading

Započnite danas i možete već do kraja tjedna biti lakši za 3,5 kilograma slijedite li upute popularne Dukan dijete i posebno osmišljenog sedmodnevnog plana prehrane koji objavljujemo u nastavcima

Jednu od najpopularnijih dijeta u Velikoj Britaniji koju je koristila i majka vojvotkinje od Cambridgea uoči vjenčanja osmislio je francuski liječnik Pierre Dukan. Osnove ovog dijetnog plana su puno proteina i malo masti, a za čitateljice Daily Maila Pierre Dukan prilagodio je oštri sedmodnevni režim prije odlaska na plažu. Započnite danas, pratite upute svakog dana i možete izgubiti gotovo 3,5 kilograma do vikenda i biti spremni za bikini.

Dukan dijeta za plažu počinje kratkom, oštrom fazom napada u početku u kojoj možete jesti neograničene količine mesa i ribe, ali ne i masne mliječne proizvode. Nakon jednog do deset dana (ovisno o tome koliko težine želite izgubiti) prelazimo na fazu 'plovidbe', tijekom koje se dani s proteinom izmjenjuju s onima kada možete obrocima dodati neograničene količine salate i povrća. Danas predstavljamo početnu fazu napada, a sutra objašnjavamo plan dijete u fazi 'plovidbe'.

Faza napada

Dr. Dukan kaže da je ova početna, kratka i oštra faza dijete koja ima učinak šoka vrlo učinkovita jer se tijelo ograničava samo na unos proteina. Proteini prolaze polako kroz probavni sustav. U procesu metaboliziranja proteina, proizvode se ketoni koji pojačavaju osjećaj sitosti, tako da ćete manje vjerojatno osjećati glad koja bi mogla ugroziti plan mršavljenja.

Proteini su niske kalorične vrijednosti usporedimo li ih s masnoćama i ugljikohidratima, a njihova složena struktura znači da ćete sagorijevati više kalorija za obradu proteina nego bilo koje druge hrane.

Pravila faze napada su jednostavna. Pijte dvije litre vode dnevno, hodajte najmanje 20 minuta, izbjegavajte maslac i ulje.

Jedite koliko želite i kad god želite bilo koje namirnice na sljedećem popisu. Sve što nije na popisu je zabranjeno.

Pijte dvije litre vode dnevno!

1.Nemasna govedina, teletina ili zečje meso, ali nikako svinjetina ili janjetina. Odstranite svu masnoću i izbjegavate masnije komade. Jedite meso na žaru, pečeno ili kuhano, ali bez maslaca ili ulja. Isprobajte tzv. suho prženje: pripremite meso na tavi na koju ste par kapi biljnog ulja utrljali papirnatim ubrusima. Nemasnu mljevenu govedinu možete pripremiti kao pljeskavice ili mesne okruglice.

2. Piletina i puretina – uvijek odstranite kožu.

3. Nemasna šunka, pršut ili sušena govedina (bresaola).

4. Jetrica, goveđa ili pileća.

5. Sve vrste riba – bijele ili plave, svježe ili smrznute, sušene ili dimljene, konzervirane.

6. Sve školjke

7. Možete jesti do dva jaja dnevno. Držite se količine od tri do četiri žumanjka tjedno imate li visokog kolesterol, ali bjelanjak možete konzumirati bez ograničenja.

8. Nemasni mliječni proizvodi, kao što su nemasni jogurt, sir i obrano mlijeko. Obični i voćni jogurti su dopušteni bez ograničenja.

9. Sladila, ocat, začini, začinsko bilje, češnjak, luk, krastavci, kiseli luk (ne u velikim količinama), sok od limuna, senf i sol (umjereno) i nezaslađene žvakaće gume.

Tajni sastojak Dukan dijete: zobene pahuljice

Zobene pahuljice razlikuju Dukan od Atkinsonove dijete u kojoj nema ugljikohidrata. Zobene pahuljice su mali predah u obliku ugljikohidrata koje možete konzumirati kao kašu, u palačinkama te dodane u jogurt. Zobene pahuljice su bogate jednostavnim šećerom i bjelančevinama, ali također imaju visoku razinu topivih vlakana, tako da upijaju vodu u crijevima pomažući da se osjećate puni.

Zobene pahuljice su također odlične za zdravlje srca, ublažavaju zatvor i u probavnom sistemu se ponašaju kao muholovke jer privlače molekule masti, šećera i toksina te ih iznose izvan tijela prije nego što se apsorbiraju.

U prvoj fazi dijete u kojoj se konzumiraju isključivo proteini Dukan preporučuje jednu i pol čajnu žličicu zobenih mekinja dnevno (konzumirate li veću količinu, to može omesti djelovanje visokoproteinske dijete koja na početku potiče dramatičan gubitak masnoće).

Unos ćete povećati na dvije čajne žličice dnevno u drugoj i trećoj fazi. U fazi stabilizacije, koje biste se trebali držati do kraja života, Dukan savjetuje konzumiranje tri žlice svaki dan kako biste ostali vitki.