Zdravlje PREKINITE ZAČARANI KRUG

Zašto lako vraćamo izgubljene kilograme?

  • Autor: tportal.hr
  • 14.7.2011 11:38:59
  • 14.7.2011 9:58:32

Mnogi ljudi toliko su sretni kada izgube željene kilograme da se ni ne snađu, a višak je opet tu. Nova studija pokazuje da je razlog tome jer su dijeta i održavanje linije dva različita svijeta

Znanstvenici sa Sveučilišta Penn State tvrde da objašnjenje leži u činjenici da se na jedan način hranimo i ponašamo dok smo na dijeti, a drukčije kad s njom prestanemo. Anketirali su oko 1.100 ispitanika.

Oni koji su ponekad vježbali i ponekad pazili na prehranu uspjeli su zadržati postignutu težinu, ali nisu gubili kilograme. Dio ispitanika koji je redovitije vježbao i često planirao što i kada će jesti, i dalje je gubio kilograme.

'Ovo ukazuje da jednaku pažnju treba posvetiti održavanju težine kao što se radi i s dijetom', rekla je nutricionistica Alice H. Lichtenstein koja radi u Centru za nutricionizam u Bostonu.

Problem nastaje kada dođete do željene brojke na vagi jer postupno nestaje uzbuđenje, a na tanjuru se opet ponekad nađe kalorična hrana. Osim toga, znanstvenici kažu da na dijeti pazimo što jedemo i kada jedemo jer imamo plan prehrane koji obično nestaje sa završetkom dijete.

Na osnovu ovih rezultata znanstvenici dalje istražuju kako bi dobili dobitnu formulu koja bi ljudima pomogla da izgubljene kilograme ne vraćaju, a da se ne osjećaju kao da su na dijeti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više