NAJBOLJI ČOVJEKOV PRIJATELJ

Psi mogu čovjeka činiti zdravijim

14.07.2011 u 09:29

Bionic
Reading

Poznatu uzrečicu da je pas čovjekov najbolji prijatelj sada mogu dokazati i činjenice jer su znanstvenici otkrili da su kućni ljubimci dobri za psihičko i fizičko zdravlje vlasnika

Emocionalne koristi od prijateljstva sa životinjama mogu parirati prijateljstvu čovjeka s čovjekom, kažu znanstvenici na sveučilištu St. Louis u Miamiju. Do ovih rezultata došli su kroz istraživanje koje se sastojalo od tri faze.

U prvoj fazi ispitanici su odgovarali na upitnik od 217 pitanja koji je uključivao procjenu njihova emocionalnog stanja i karaktera.

U drugom dijelu 56 vlasnika pasa odgovaralo je na dodatna pitanja o ljubimcu.

U trećem dijelu sudjelovali su studenti koji su za zadatak imali pisati o najdražem prijatelju ili ljubimcu, a osjećaji su imali jednaku težinu, radilo se o prijateljima ili ljubimcima.

Studija je pokazala da vlasnici kućnih ljubimaca imaju bolju emocionalnu vezu i s bliskim ljudima koji ih okružuju. Do sada su slične studije pokazivale da najviše koristi od kućnog ljubimca imaju ljudi iznad pedesete, ali ova studija počinje voditi u drugom smjeru.

Osim emocionalne veze, studija je pokazala da su vlasnici pasa u boljoj fizičkoj kondiciji jer se često šeću s ljubimcima i više se kreću nego drugi.