Zdravlje KONTOVERZNO ISTRAŽIVANJE

Sol ipak nije tako opasna?

  • Autor: tportal.hr
  • 8.7.2011 11:26:53
  • 8.7.2011 10:00:07

Konzumiranje manje soli ne sprečava srčani ili moždani udar te ranu smrt, tvrdi najnovije znanstveno istraživanje koje je u suprotnosti s preporukama medicinske struke koja poziva da se smanji konzumacija soli

Rezultati istraživanje tima s britanskog Sveučilišta Exter govore da ne postoje jaki dokazi koji bi potvrdili da smanjenje razine soli u prehrani smanjuje rizik od srčanih bolesti i prerane smrti, piše Daily Mail. Preporuke da se smanji količina soli u prehrani su precijenjene, kaže se u analizi rezultata istraživanja u kojem je bilo uključeno gotovo 6.500 ljudi.

Ističu kako druge važne životne navike - zdrava, nemasna prehrana koja uključuje voće i povrće, redovito vježbanje, nepušenje - značajnije utječu na zdravlje pojedinca.

Rezultate ovog istraživanja su kritizirali aktivisti i drugi znanstvenici, koji pak tvrde da postoje snažni dokazi da smanjenje razine soli može štititi zdravlje srca.

Velike količine soli u prehrani povećavaju rizik od visokog krvnog tlaka, što može dovesti do srčanog i moždanog udara. Trenutno se odraslim osobama preporuča da ne konzumiraju više od šest grama soli dnevno, što bi značilo jednu čajnu žličicu. Procjenjuje se, ipak, da prosječno dnevno unosimo čak devet grama soli.

Britanska je vlada krenula u akciju s proizvođačima hrane i lancima fast food restorana ne bi li ih uvjerila da smanje količinu soli u svojim proizvodima.
Posljednjih se nekoliko godina u Velikoj Britaniji provodi kampanja sektora javnog zdravstva kojom se poziva javnost da pokuša smanjiti konzumiranje hrane koje imaju velike količine soli, kao što su žitarice i gotova jela. Znanstvenici koji zagovaraju smanjenje unosa soli, najnovije su istraživanje proglasili neuvjerljivim.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više