tportal.hr

Zagreb
+13
Osijek
+10
Pula
+14
Rijeka
-
Zadar
+12
Split
+13
Dubrovnik
+16

VIŠE NE PEČE

Pronađen tretman protiv boli od opeklina

Znanstvenici su identificirali protein koji izaziva bol od opeklina na suncu. Iako je to vrijedan napredak u medicinskoj znanosti, držite se i ovog ljeta starih uputa: ne sunčajte se do 11 do 17 i nanosite redovito sredstva za zaštitu od sunca

Datum objave:
8.7.2011 9:28

Zadnja izmjena:
8.7.2011 10:56

Lekcija je prilično jednostavna. Ne želite li patiti od teških bolova, crvene kože koja se ljušti i povećanog rizika od karcinoma kože – nemojte zaspati na suncu, pogotovo ako niste staviti sredstvo za zaštitu od sunca.

Znanstvenici su identificirali protein u tijelu koji izaziva bol od opeklina, što može biti polazna točka za otkrivanje lijekova koji olakšavaju bol. Otkrivena su i antitijela koja smanjuju osjetljivost na bol, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Science Translational Medicine. Ti bi rezultati mogli biti prvi korak prema lijekovima za bolove uzrokovane opeklinama.

Protein, nazvan CXCL5, pojavljuje se u velikim količinama kada je koža spaljena ultraljubičastim B (UVB) zrakama, navodi BBC News. Tim Stephena McMahona, profesora s Medicinskog fakulteta u Londonu, izložio je desetoricu volontera utjecaju UVB zraka, koje su tada izazvale opekline na malom području kože. Zatim su u uzorcima opečene kože tražili kemijske spojeve i proteine koji indiciraju bol.

Otkrili su visoku razinu proteina CXCL5 u koži izgorjeloj od sunca. Isti su postupak proveli i nad laboratorijskim miševima koji su također imali visoku razinu proteina. Otkrili su i antitijela koja su pomagala u otklanjanju boli. 'Ta se antitijela mogu dalje koristiti u istraživanjima lijeka protiv bolova izazvanih opeklinama', rekao je dr. Mcmahon. 'Nije bilo prije poznato da ovaj protein implicira bilo kakvu vrstu boli, a ako se želi pronaći lijek protiv bolova od opekotina na suncu – ovo je put.'

Međutim, ublažavanje boli od opeklina na suncu možda i nije tako dobra stvar. Naime, bol je uvijek znak da nešto nije u redu i blokiranje boli je umrtvljavanje prirodnih signala upozorenja, kaže McMahon.

No dodaje da bi ovo otkriće moglo pružiti nadu za ublažavanje drugih upalnih stanja, poput artritisa.

Sviđa ti se članak? Preporuči ga prijateljima!


modakomoda

Važno: Rubrike, Sex files, cura i frajer dana i crna kronika mogu sadržavati sadržaje koji nisu primjereni osobama mlađim od 18 godina. Osobama mlađim od 18 godina se savjetuje posjet ovim rubrikama jedino i samo uz nadzor punoljetne osobe.
Tportal je član Hrvatskog vijeća za medije. HVZM je samoregulatorno tijelo koje prati i sankcionira kršenja novinarske etike.
Saznajte više na http://www.hvzm.hr/
vijece@hvzm.hr