SVE ČEŠĆE

Zašto žene ulaze u menopauzu prije četrdesete?

07.07.2011 u 09:53

Bionic
Reading

Prema novijim istraživanjima, šest posto žena ulazi u menopauzu prije četrdesete godine bez objašnjivog razloga, a doktori kažu da tada postoji veći rizik za srčani i moždani udar te osteoporozu u kasnijoj dobi

Doktori trenutno ne mogu otkriti uzrok ovom negativnom trendu zbog kojeg žene u ranoj dobi gube plodnost. Od šest, dva posto žena ušlo je ranije u menopauzu nakon kancerogenih bolesti kada su im odstranjeni jajnici. Također se pokazalo da žene nižeg socijalnog statusa češće uđu u menopauzu prije četrdesete od bolje stojećih.

Studija sa sveučilišta Imperial u Londonu kaže da u Velikoj Britaniji žene u prosjeku ulaze u menopauzu u 51. godini, a tada se gubi prirodna zaštita od bolesti srca i kostiju

Doktori Rumana Islam i Rufus Cartwright u svoje su istraživanje uključili gotovo pet tisuća žena koje su se rodile 1958. godine. Rezultati su pokazali da žene koje puše imaju veću šansu da ranije uđu u menopauzu, a nakon njih žene koje imaju lošije životne uvjete. U ove dvije kategorije spadalo je 7,4 posto žena, a jedna petina ušla je ranije u menopauzu nakon što su izvadile jajnike zbog raka. Ipak, za oko šest posto žena koje su prije četrdesete ušle u menopauzu nema medicinskog objašnjenja.

I u Americi je istraživanje potvrdilo da žene koje ranije uđu u menopauzu imaju veći rizik za bolesti srca ili moždani udar. U Londonu smatraju da se krvožilni sustav u ovakvoj situaciji može zaštititi davanjem hormona, ali svakako bi trebalo izbjegavati pušenje i imati zdrave prehrambene navike.