PRIPAZITE NA SLJEDEĆE

Kako uređenje kuhinje utječe na debljinu?

06.07.2011 u 10:40

Bionic
Reading

Odabir pločica, porculana i boja u kuhinji iznimno je važan ukoliko želite biti vitki. Možda će dizajneri interijera pohvaliti stil vaše kuhinje, no nutricionisti imaju puno toga za reći

Smatrate li kuhinju srcem svog doma? Imate li u njoj televizor, sound system ili veliki hladnjak s dva krila? Možda vaša luksuzno opremljena kuhinja izgleda svjetski, no nikako ne djeluje dobro na vašu figuru.

Zaboravite na hranu, veličina vašeg tanjura ono je što vas deblja. Statistike govore da se žene svakih deset godina od 1920. godine u prosjeku prošire u grudima za 1,27 centimetara, bokovi im se prošire za 2,5 centimetara, a struk za 1,91 centimetar.

Nije slučajnost što se istovremeno povećavala kvadratura kuhinja, koje sada spadaju u najveće prostorije u stanu.

U dvadesetima kuhinje su bile odvojene i izgledale su kao spartanska radna zona gdje se pripremala hrana. Nakon jela i pranja posuđa svjetla bi se ugasila do idućeg obroka. Jelo nakon obroka smatralo se nepristojnim.

Za razliku od davnih dvadesetih, prema istraživanju kompanije Magnet, najviše vremena tijekom dana provodimo u kuhinji. To više nije samo mjesto gdje se jede, već prostor za opuštanje, telefoniranje, gledanje televizije. Obavljajući aktivnosti poput čitanja novina ili pomaganja djeci oko zadaća, u organizam unosimo dodatne kalorije, a da toga nismo ni svjesni.

Osim toga, kuhinjske radne površine su zatrpane novinama, CD-ovima, računima, stoga je lakše zgrabiti vrećicu čipsa nego u tom neredu pripremati hranu.

No prema istraživanju američkih nutricionista, ne čini nas debljima samo previše boravka u kuhinji. Posuđe, veličina čaša, čak i osvjetljenje utječu na obim našeg struka.

Neka istraživanja pokazuju da imamo tendenciju pojesti sve što nam je na tanjuru, a samo korištenjem manjeg posuđa dnevno ćete smanjiti unos kalorija za čak 200

Koristeći manje tanjure možete smršavjeti i do kilogram mjesečno. Umjesto kupovine novog posuđa, kalorična jela servirajte u zdjelice za salatu.

Osim posuđa, na veličinu tijela utjecat će i veličina hladnjaka. Bolje se odlučiti za manji hladnjak jer će vas to natjerati i da češće kupujete hranu, koja će onda uvijek biti svježa.

Bilo bi dobro iz kuhinje svakako izbaciti televizor. Uz njega ćete češće posegnuti za grickalicama i kaloričnim pićima.

Zanimljivo je i da 23 posto hrane pripremamo iz velikih pakiranja, a pojest ćemo čak dva puta više slatkiša iz velikih vrećica nego iz manjih.

I otvorene police s kojih vam se smiješi hrana mogle bi biti problem. Naime, tako izložena hrana samo će vam otvoriti apetit. U zatvorenom dijelu držite hranu, a na otvorene police izložite šalice i čaše.

U ovom slučaju vrijedi pravilo 'daleko od očiju, daleko od srca'. Ono što ne vidite, nećete poželjeti.

Ako želite zadržati liniju, pripazite i na osvjetljenje. Presvijetla kuhinja može povisiti razinu stresa i stimulirati apetit te vas potaknuti da jedete brže. Kako biste imali optimalno osvjetljenje, dok kuhate neka kuhinja bude svijetla, a kad jedete prigušite svjetlo.

I na kraju, kad su boje u pitanju, odlučite se za hladnije boje radije nego za žutu ili narančastu jer ćete u tako obojenom okruženju pojesti čak 33 posto više.