OPREZ!

Razlozi zbog kojih je pašteta najlošiji izbor za obrok

04.07.2011 u 10:13

Bionic
Reading

Kuhano meso, kože, loj, masti i salo te obilje začina i pojačivača okusa nemaju nikakvu korist za organizam

Pileće, pureće, svinjske, riblje... Paštete su vrlo često, a prema mišljenju nutricionista i prečesto, na našim jelovnicima.

Brzo rješenje za međuobrok, limenka paštete i komad kruha kao ljetni obrok uz narezanu rajčicu, odabrat će oni kojima je mrsko znojiti se nad štednjakom. No, jeste li se ikad zagledali u konzervu paštete i provjerili njezin rok trajanja? Vjerojatno niste, a iznenadili biste se kada biste vidjeli da poneke mogu trajati i četiri ili čak pet godina. Za tako dug vijek trajanja kuhanog mesa, masti i začina ‘zaslužni’ su konzervansi i antioksidansi skriveni iza E brojeva.

'Paštetu, ako je riječ o kupovnom proizvodu, ne preporučujem kao obrok koji bi trebalo često i obilno konzumirati, a razlog tome su neprecizno i nepotpuno navedene deklaracije te kvasci koji kod mnogih ljudi izazivaju netoleranciju', objašnjava nutricionistica mr. Mirela Marić iz Poliklinike Nemetova. Napominje da hrana nakon termičke obrade treba biti i pažljivo uskladištena, a malo se koja pašteta čuva u hladnjacima samoposluživanja, već je njihovo mjesto najčešće na policama.

Mliječni proteini

Svi mliječni proteini mogu biti uzročnici dijabetesa, konstipacije, začepljenja sinusa, problema s kožom, osipa, dermatitisa, ekcema, pa čak i astme, raka, artritisa, debljine.

Otkošteno pileće meso

Piletina pripremljena za kuhanje i mljevenje. Meso se skida strojno, pa u masu ulaze pileće kožice, hrskavice i iznutrice.

Svinjsko masno tkivo

Osim kada je riječ o proizvodima s halal certifikatima, svinjsko masno tkivo u paštetama je potkožno masno tkivo tovljene svinje, loj, svinjsko salo te sve ostale naslage masnog tkiva iz trbušne šupljine. Prije termičke obrade vrlo se sitno melju, a nakon nje i dodatno usitnjavaju po potrebi.

Antioksidans E 300 i E 330

U antioksidans E 330 i 300 idu i kiseline koje su zadužene za dugotrajnost namirnica (i do nekoliko godina). Prema nekim tumačenjima, odgovorni su za nastanak raka usne šupljine.

Pojačivači okusa (E 621)

Pojačivač okusa i zamjena za sol. Natrijeva sol, glutaminske kiseline, biljnog ili životinjskog podrijetla. Proizvodi se od glutaminske kiseline.