KALORIJE U KEMIKALIJAMA

Debljate li se od šampona?

01.07.2011 u 09:14

Bionic
Reading

Kemijske kalorije u brojnim kozmetičkim proizvodima mogu biti uzrok debljanja, kažu znanstvenici

Liječnici i nutricionisti će se složiti kako je prekomjerna težina posljedica nezdrave prehrane i neredovitog vježbanja. No novo istraživanje pokazuje da oni nisu jedini faktori u igri, piše Daily Mail.

Nedavna studija sugerira kako kemikalije koje se koriste u mnogim kozmetičkim proizvodima mogu pridonositi debljanju. Liječnici s Mount Sinai Medical Centera u New Yorku kažu da ftalati, koji se pojavljuju na popisima sastojaka čak 70 posto šampona, sapuna i kozmetike, mogu izazvati endokrine promjene. Ftalati su esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola, hlapljive tekućine koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mobilnosti, također poznati kao plastifikatori ili omekšivači i nalaze se u gotovo svemu što nas okružuje.

Istraživanje se naslanja na prethodne studije koje su pokazale da kemikalije mogu oštetiti sustav prirodne kontrole tjelesne težine. Otkrili su da oponašaju djelovanje hormona i utječu na žlijezde koje ih proizvode. Znanstvenici s medicinskog centra Mount Sinai upozoravaju posebno na Bisfenol-A, tvar prisutnu u ambalaži za hranu, plastičnim bocama i bočicama za bebe.

Već su prije devet godina znanstvenici sa Sveučilišta Stirling u Škotskoj nazvali su Bisfenol A i ftalate 'kemijskim kalorijama'. Paula Baillie-Hamilton, koja je vodila istraživanje, napisala je tada kako se u raspravama o pretilosti zanemaruju promjene zemljine ekološke ravnoteže koja se promijenila uslijed velike potrošnje sintetičkih organskih i anorganskih kemikalija.

Jeanett Tang-Peronard iz Instituta za preventivnu medicinu u Kopenhagenu napisala je članak o toj temi u novom izdanju časopisa Obesity Reviews u kojem je upozorila kako smo utjecaju tih kemikalija na tjelesnu težinu izloženi od najmlađih dana. 'Te kemikalije mogu igrati značajnu ulogu u pretilosti, ali mi smo samo zagrebali po površini', napisala je.