Zdravlje BOLESNI OD RECESIJE

Pregorjet ćete radite li više od 40 sati tjedno

  • Autor: tportal.hr
  • 27.6.2011 14:12:49
  • 27.6.2011 13:34:33

Radite li više od 40 sati tjedno možete pregorjeti, tvrde stručnjaci. Više od osam sati dnevno u pet radnih dana povećava vjerojatnost da patite od sindroma izgaranja. A dugotrajna iscrpljenost zaposlenika dovodi do smanjenog interesa za rad i razdražljivosti

Kroničan stres na radnom mjestu u kombinaciji s nedostatkom zasluženog priznanja za rad dva su najvažnija čimbenika sindroma izgaranja, otkrivaju znanstvenici. Jeszs Montero-Marmn iz španjolskog Zavoda za medicinske znanosti kazao je da ta stanja stresa predstavljaju ozbiljne probleme za društvo te da ekonomska kriza ostavlja ozbiljne posljedice na zdravlje. Stres je usko povezan s brojem radnih sati: osobe koje rade 40 sati tjedno izloženije su riziku da pregore od osoba koje rade manje od 35 sati tjedno, piše Daily Mail.

Obitelj liječi stres

Najugroženije su osobe koje su jako aktivne na svom radnom mjestu, ambiciozne su i imaju velik opseg radnih zadataka. Po razini ugroženosti slijedi profil zaposlenika koji rade monotone poslove, a u kategoriju 'ispranih' spadaju oni koji dugo rade isti posao i nisu dobili zasluženo priznanje.

Radnik s više od 16 godina službe na istom radnom mjestu izložen je pet puta većem riziku da razvije taj oblik sindroma u usporedbi s radnicima koji su na istom radnom mjestu manje od četiri godine.

Osobe koje pate od tog sindroma emocionalno su iscrpljene i postaju cinične, a njihova je učinkovitosti na poslu smanjena. No solidan obiteljski život pomaže da se to stanje drži pod kontrolom, tvrde liječnici.

'Obitelj, kvalitetna veza ili djeca ponekad mogu djelovati kao zaštitni jastuci, jer kad završi radni dan možete napustiti poslovne brige i usredotočiti se na druge vrste zadataka', kaže Jeszs Montero-Marmn.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više