DOKAZ NA SUDU

Slina otkriva koliko imate godina

24.06.2011 u 10:40

Bionic
Reading

Ako ne želite otkriti koliko imate godina, nemojte dozvoliti da testiraju vašu slinu jer novo istraživanje kaže da se preko pljuvačke može vidjeti točno koliko je osoba stara

Iako se čini smiješnim da se preko sline može odrediti koliko osoba ima godina, doktor Eric Vilain smatra da će se ovaj postupak uvesti kao forenzički dokaz. Tako će se, primjerice, lakše odrediti koliko neki osumnjičenik ima godina, a test može pomaknuti granicu dolje ili gore za najviše pet godina.

Kako testirati slinu genetičari sa sveučilišta UCLA predvođeni doktorom Vilain otkrili su pomoću metilacije. Kombinirali su kemijsku modifikaciju DNA sa svojstvima koja utječu na čovjekovu slinu poput hrane koju jedemo ili toksina koji mijenjaju naš organizam.

Kako to obično biva, do ovog otkrića došli su slučajno. Zapravo su ispitivali 34 para muških blizanaca želeći vidjeti može li proces metilacije predvidjeti njihovu seksualnu orijentaciju. Kada su otkrili 88 gena koji slinu povezuju s dobi osobe, ponovili su ispitivanje sa ženama. Nakon toga uspjeli su odrediti dva gena koji pokazuju približne godine preko sline.