OPASNI KOKTELI

Miješanje lijekova može imati fatalne posljedice?

24.06.2011 u 11:27

Bionic
Reading

Znanstvenici upozoravaju da miješanje lijekova može biti smrtonosno za starije osobe

Stotine tisuće starijih bolesnika koji se oslanjaju na koktele lijekova izloženi su riziku od smrti, upozoravaju rezultati istraživanja koje prenosi Daily Mail.

Kombinacija OTC lijekova s lijekovima za bolesti srca, demenciju, alergije te tableta protiv bolova i za spavanje može biti vrlo štetna, pogotovu ako se uzimaju u isto vrijeme. Istraživanje je uključilo 13.000 starijih bolesnika, te je utvrđeno da su pacijenti, ukoliko se oslanjaju se na dva ili više tih lijekova, izloženi tri puta većem riziku od smrti tijekom dvije godine, za razliku od pacijenata koji ih ne uzimaju.

Sami propisuju terapiju

Izloženi su, također, većem riziku od gubitka pamćenja i problema s koncentracijom koji mogu utjecati na njihovu sposobnost upravljanja vozilima ili obavljanje kućanskih poslova.

Liječnici su, nakon objave ovih rezultata, upozorili pacijente da ne paničare te istaknuli da je presudno da ne prestanu uzimati lijekove isključivo na temelju ovih nalaza.

Istraživanje potpisuju znanstvenici sa sveučilišta East Anglia koji su ispitali više od 80 lijekova za koje je poznato da uzrokuju antikolinergični učinak, konstipaciju i suha usta. Među lijekovima s antikolinergičkim efektom su neki lijekovi za bolesti srca, analgetici, tabele protiv alergija, jedna vrsta antidepresiva i tableta za spavanje.

Znanstvenici su promatrali učinke ovih lijekova na 13.000 pacijenata starijih od 65 godina kroz period od dvije godine, a rezultate su objavili u časopisu American Geriatrics Society. Pacijenti koji su uzimali više od jednog od tih lijekova bili su u tri puta većoj vjerojatnosti da umru ranije od onih koji ih uopće nisu uzimali.

Petina bolesnika koji su uzimali više od jednog lijeka umrli su u roku od dvije godine, dok je smrtnost osoba koje nisu uzimale te lijekove bila sedam posto. Neke od tih lijekova u opasnim kombinacijama uzimali su sami pacijenti.
Najčešće se kombiniraju antidepresivi, tablete za spavanje, lijekovi protiv inkontinencije te lijekovi protiv bolova i artritisa.

'Mnogo se lijekova koristi neprimjereno. Naši rezultati pokazuju potencijalno ozbiljan učinak na smrtnost', kaže dr. Chris Fox, voditelj istraživanja: 'Liječnici bi trebali redovito ispitati svoje starije pacijente o lijekovima koje koriste.'