SVE ČEŠĆI PROBLEM

Osam posto djece alergično je na hranu

21.06.2011 u 08:44

Bionic
Reading

Jedno od 12 djece u SAD-u može patiti od alergije na hranu, a više od trećine imat će jake alergijske reakcije, navodi novo istraživanje

Najčešće su alergije na kikiriki, mlijeko i školjke, piše u studiji objavljenoj u uglednom časopisu Pediatrics.
'Nadam se da će ovo istraživanje otvoriti svijest koliko su alergije na hranu sveprisutne i koliko mogu biti ozbiljne, te će rezultirati kvalitetnijim protokolima u školama i ostalim aktivnostima u kojima djeca sudjeluju', kaže autorica studije dr. Ruchi Gupta sa Sveučilišta Northwestern u Chicagu.

Prethodne su studije procijenile da je između dva i osam posto djece u SAD-u alergično na hranu. Dr. Gupta i njezine kolege anketirali su reprezentativni uzorak od gotovo 40.000 odraslih Amerikanaca koji imaju dijete mlađe od 18 godina.

Rezultati su pokazali da je u osam posto djece, odnosno gotovo šest milijuna djece u SAD-u dijagnosticirana alergija na hranu ili uvjerljiv simptom koji pokazuje alergiju. Najčešći uzroci su bili kikiriki, mlijeko i školjke.

'Jedno je od naših velikih otkrića je da je dvoje od petero djece imalo teške alergijske reakcije odnosno alergije opasne po život', kaže Gupta za Reuters. Ozbiljne alergijske reakcije bile su primijećene kod veće djece, vjerojatno zato što roditelji pomnije prate manju djecu kako se potencijalna alergija ne bi aktivirala.

Iako su utvrdili da su alergije hranom sve češće, znanstvenici nisu sigurni što je razlog. Gupta pretpostavlja da poticaj daje nešto u okolišu.