TIHI UBOJICA

Od bolesti srca umire više žena nego od raka dojke

20.06.2011 u 13:27

Bionic
Reading

Rak dojke najčešća je vrsta karcinoma od kojeg obolijevaju žene, no starije pacijentice s tom dijagnozom umiru češće od posljedica kardiovaskularnih bolesti nego zloćudne bolesti

Američki znanstvenici usporedili su, u razdoblju od devet godina, stopu smrtnosti čak 60.000 žena oboljelih od raka dojke. Ustanovili su da je čak polovica žena, starijih od 66 godina, umrlo tijekom tog razdoblja. No samo je trećina žena umrla od karcinoma, a najčešći uzrok bile su bolesti srca, piše Telegraph.

Profesorica Jennifer Patnaik sa Sveučilišta u Coloradu koje je provelo istraživanje tvrdi kako je karcinom i dalje veliki ubojica, odgovoran za gotovo četvrtinu svih smrtnih slučajeva ženske populacije.


'Međutim, rak dojke ne znači nužno smrtnu kaznu, posebno ako pacijentice vode brigu o svom zdravlju kako bi smanjile rizik od umiranja od srčanih bolesti i drugih bolesti povezanih sa starenjem', kaže dr. Patnaik.

Zbog napretka u liječenju raka dojke i ranog otkrivanja, sve su veće šanse žena za preživljavanje od te opake bolesti.
Analizom podataka 60.000 žena u SAD-u starijih od 66 godina s dijagnozom karcinoma dojke utvrđeno je kako je na kraju devetogodišnje studije polovica žena bilo još uvijek živo. Prosječna starost umrlih pacijentica bile su 83 godine, a više od dvije trećine ih je umrlo zbog posljedica drugih bolesti. Najčešći su uzrok bile kardiovaskularne bolesti.

Ženama kojima je karcinom dojke dijagnosticiran u mlađoj dobi, s visokim statusom tumora ili negativnim ER statusom, bile su izložene najvećem riziku umiranja.

U istraživanju, objavljenom u časopisu Breast Cancer Research, utvrđeno je da su starije žene, koje su imale i druge zdravstvene probleme (kardiovaskularne bolesti, emfizeme, kronični bronhitis, dijabetes) umirale od posljedica tih bolesti, a ne karcinoma dojke.