DOKAZANO

Umna sposobnost slabi u 27. godini

16.03.2009 u 09:19

Bionic
Reading

Znanstvenici su otkrili da je čovjek na vrhuncu svojih umnih sposobnosti u 22. godini, a samo pet godina kasnije njegova mentalna snaga počinje slabiti

Znanstvenici sa Sveučilišta Virginia istraživanje su provodili na 2.000 muškaraca i žena, a pratili su njihov razvoj tijekom sedam godina. Neki rezultati upozoravaju da umna snaga kod nekih ljudi slabi znatno ranije nego se to mislilo.

Profesor Timothy Salthouse upozorava da lijekove povezane sa starenjem treba početi uzimati puno prije mirovine.

Naime, ispitanici između 18 i 60 godina trebali su slagati puzzle, prisjetiti se nekih riječi te uočiti neke obrasce u pismima i simbolima. Slični testovi se koriste kako bi se dijagnosticirale mentalne poteškoće poput demencije.

Znanstvenici su otkrili da su devet od 12 najbolje riješenih testova odradili 22-godišnjaci.

Godina u kojoj se uočavaju prva značajnija podbacivanja u rješavanju testova je 27. Naime, u 27. godini pada brzina misli, ali i mogućnost vizualizacije. Pamćenje pak slabi u prosjeku u 37. godini.

No u izvješću publiciranom u časopisu Neurobiology Of Ageing stoji da se znanje koje se akumulira godinama, poput vokabulara ili općih informacija, povećava do 60 godine.

Uz 27. godinu, osim slabljenja umnih sposobnosti, vezuju se i neke druge negativne konotacije. Naime, u toj dobi umrli su brojni glazbenici poput Jimija Hendrixa, Jima Morrisona, Briana Jonesa, Janis Joplin and Kurta Cobaina.